IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените, които очаква млечният сектор

Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша след отпадането на квотите?

15:56 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. Снимка: Ройтерс

Най-сериозният проблем според нея – възможно е големите производители да почнат директно да предлагат на българския пазар евтини сирена и кашкавали по българска рецепта. „Българските потребители сега купуват най-евтиното. Може скоро германците да произвеждат бяло саламурено сирене, или да купуваме полски или гръцки кашкавал. Ако ги внесат на цена 5 – 6 лв., кой ще купува за 10 лв.?“, попита тя. 

Проблемът според нея идва от това, че България не произвежда достатъчно собствено мляко. „Не е въпросът да искаме едно или друго от ЕС, като паднат квотите, никой не може да ти помогне. Възможно е скоро да имаме обезлюдени региони“, твърди Славова.

За млекопреработвателите ще е по-лесно да се снабдяват със суровина от 2015 г., след като  квотите отпаднат. На практика пазарът ще се освободи, каза през ноември на форум за сектора Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. Той не се притеснява от конкурентите си, които може да предложат на българския пазар големи количества сирена. „Това са пазарните правила. Дори има предпоставка цените да паднат“, прогнозира тогава той.

„В Румъния и Полша са създадени много добри условия за говедовъдство. Очакваме тези държави да увеличат производството си с 10 – 15% и е логично да го изнасят в Гърция и България“, каза  Михаил Михайлов, председател на Националния съюз на говедовъдите.

И според него опасността България да бъде залята с вносно мляко не е толкова голяма. „За да доставиш 1 литър вносно мляко в България, цената му ще е поне 1 лев. У нас изкупната цена е около 78 ст./литър“, изчислява той. Мандрите започнаха да внасят преди няколко години от Румъния, Унгария и Полша, но там цената се увеличава.

Според статистиката само около 100 хил. т млечни продукти влизат в България годишно – около 15 – 18% от общата консумация, твърди Михайлов. Освен това изтъква, че в Китай консумацията на млечни продукти расте и голяма част от произведената по света суровина ще се насочи натам.

Основният въпрос пред страната според него е да се задоволи търсенето на вътрешния пазар, за да не се увеличат цените и количеството на вносното сирене.

Проблемът е, че всяка година в България млякото, което се продава на мандрите, намалява с около 40 хил. т. „За тази година очакваме количеството пак да намалее“, каза той. Според Михайлов огромен проблем е, че голяма част от производството е в сивия сектор. Въпросът с квотите според него е свързан и с друг проблем:

Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
На крива ракета космоса и пречи...Да се кооперират, за да успеят. Но това на българска почва не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още