IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените, които очаква млечният сектор

Ще ни залеят ли с мляко Румъния и Полша след отпадането на квотите?

15:56 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

До две години условията за производство на краве мляко ще се променят, заради промени в законодателството. Снимка: Ройтерс

 

За постигането на критериите за качествено мляко според Гечев ще помогне и идеята да бъдат изградени 200 млекосъбирателни пункта в цялата страна, които ще се финансират 100% по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Целта е малките животновъди с до 50 животни да се обединят в сдружения на производители и да кандидатстват за финансиране – така вместо всеки да купува техника, фермерите в една община могат да ползват общ млекосъбирателен пункт.

Въпреки очевидната необходимост производителите в земеделския сектор да се сдружават, стигаме до въпроса:

Защо сдруженията на фермерите не работят?

Според измененията в Закона за Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, договорите между фермерите и изкупвачите на мляко ще станат задължителни.

Промяната в закона цели да уреди  по нов начин отношенията между производителите и търговците, тъй като вторите са винаги по-силни. В резултат изкупните цени според производителите са ниски, а крайните – доста по-високи. Следващият етап е производителите да се обединяват в сдружения, за да преговарят ефективно с търговците. Няма да има финансови стимули за сдружаването, но се очаква, че фермерите ще бъдат по-силни, ако се обединят.

И в момента в България има много организации на фермери, които са признати за национално представителни от агроминистерството. Защо обаче те не постигат тази цел – по-добри условия при преговорите?

„Станахме много сдружения – над 60. Скоро обаче те трябва да намалеят, за да има истинска представителност“, каза Бисер Чилингиров от Националната овцевъдна асоциация. Той обяснява, че всяка година  асоциацията започва преговори с изкупвачите на овче мляко и настоява за добра за производителите цена. „Те обаче тръгват по страната, преговарят ферма по ферма и така постигат по-ниски цени“, обяснява той.

Според Михаил Михайлов сегашните организации на фермерите са по-скоро браншови сдружения, които се ангажират по-скоро следят законодателството в сектора. „Българинът не може да работи в екип“, коментира той. Михайлов допълни, че ефективните преговори за цени трябва да се водят от сдружения, създадени на регионален принцип.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aide_de
преди 10 години
На крива ракета космоса и пречи...Да се кооперират, за да успеят. Но това на българска почва не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още