IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Членството в ЕСМ сега ще навреди на България в настъпващата криза

България има изключително благоприятни изходни условия от финансово-икономическа гледна точка, посочва икономистът Стоян Панчев

18:15 | 20.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay </em></p>

Снимка: Pixabay

Какво излиза? Че днес ESM разполага с едва около 80 млрд. евро капитал, а едва около 40% от останалия, подлежащ на внасяне капитал, би дошъл от страни, за които с по-голяма увереност може да се каже, че са фискално стабилни. Т.е. става дума за 80 млрд.евро плюс едни около 260 млрд. евро, т.е. реалистично можем да кажем, че широко рекламираният антикризисен механизъм на еврозоната разполага теоретично с едва около 340 млрд. евро. Сравнено със 7,2 трилиона дългове само на тези най-фискално крехки дървави, ситуацията не особено розова.

Тук дори не коментираме сложните процедури и политическите спънки в отделни държави, които трябва да бъдат преодолени, за да стигнат някакви пари от ESM до Италия, Испания, Франция. Да си представим какви ще са сътресенията на германската политическа сцена, когато парите на на немските данъкоплатци заминат да покриват над 2 трилиона евро италиански дълг.

Всички тези сметки са със записания дълг преди разразилата се криза, т.е. механизмът не работи със ситуацията в мирно време, камо ли днес. При едно по-сериозно развитие на икономическата, а оттам и фискалната криза в изброените страни, фалитите на държави предстоят. Гърция беше малка и парите за нея стигаха. Предстои огромно изпитание за целостта на еврозоната.

България в еврозоната?

Щяхме ли да сме по-добре вътре във валутния съюз е въпрос, който се задава от началото на 2020 г.Да сравним на фона на всичко дотук как би се отразило членство в еврозоната на България в ситуация, когато там една след друга големи и малки държави фалират. Моментът е удобен за една такава симулация.

Приемайки еврото, всяка страна трябва да стане и акционер в ESM. По формулата за участие в капитала на ESM, по която е разпределен капитала (внесен и дължим) на всяка страна, една груба сметка показва, че от България се очаква да прехвърли там над 10 млрд. лева или близо 10% от размера на БВП на страната.Тези пари са огромни на фона на нашата икономика. Но, както се вижда от горните сметки, ще потънат моментално в пясъка на безнадеждно задлъжнелите други държави в еврозоната.

Имайки предвид нашата фискална стабилност и добрите ни макроикономически показатели, сравнени с проблемните държави от еврозоната,  вижаме как нашето участие ще е нещо като спасителен механизъм…за спасителния механизъм. Разбира се, напълно недостатъчен, за да има особено значение, но както всичко останало в еврозоната политиката излиза на преден план, докато числата и реалността стоят на заден. Не ние ще получаваме помощ, а заради правилното си поведение в спокойните години и поддържането на стабилни финанси, ще трябва да субсидираме живялите на кредит страни.

Илюзии или разум

Философските принципи, върху които съществува еврото, са два  - морален риск и взаимна безотговорност. През първото си десетилетие еврото бе подкрепяно от оптимизъм, който последвалите изпитания показаха, че е бил твърде наивен. След 2008 г. – 2009 г. и поредицата от кризи еврото бе крепено от разюздана парична политика, която допълнително насърчаваше политическата и икономическата безотговорност в много страни от еврозоната.

Днес навлизаме в нова фаза на кризи в еврозоната. Виждаме шока от коронавируса и става все по-нелепо някой да продължава да вярва, че животът му ще се подобри от продължаващото прилагане на колективната безотговорност.

Обратно, днес е моментът всеки от нас да погледне към себе си, да възприеме дисциплинирано поведение и да поеме отговорност. Едно и също важи и при медицинската, и при икономическата помощ – ако сам не си силен и здрав, няма как да помагаш на другите.

Посрещайки настоящата кризисна ситуация, България има изключително благоприятни изходни условия, от финансово-икономическа гледна точка. Първо, фиксиран курс, който валутният ни борд може да поддържа практически безкрайно. Второ, нисък правителствен дълг, който ни позволява максимална гъвкавост (ситуацията е коренно различна в много страни в еврозоната).

Гледайки настъпващите фискални катаклизми в еврозоната, разбираме немощта на съществуващите уж „спасителни“ механизми там (като ESM). Затова единственият разумен подход е да спрем да мечтаем за умиращия свят на еврото и свързаната с него колективна безотговорност.

Нека да запазим икономическия си суверенитет и дисциплинирано да се захванем за работа!

 

Стоян Панчев е завършил Софийски университет и University of London. Работил е в Institute of Economic Affairs, London и Института за пазарна икономика, София. Председател на Българско либертарианско общество. Съ-основател на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 3
be_google
преди 4 години
Абе, алоооооу да ви пратя ли аз една статийка? Защо публикувате всякакви глупости и откровенно *** гледни точки? Аман бе 22 години все това...пуснете не обратно у форума по цял дне такива тъпотии ще пиша. Това е Наглосаксонската икономическа секта- ЕС е лош, ЕС виновен за всичко, по-млако Брюксел и повече локални мафии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
Някакви икономически аргументи по темата имаш ли или си тук да се реш и тролиш????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
redcretin
преди 4 години
Тъй тъй, ама Винету ви отпра минус 5млрд вече - а ония в еврозоната отделят фондове да спасят бизнеса и хората. Пък някакъв самозванец нека ви обяснява колко е хубаво, заради Фибанк не можахте да влезете в ЕРМ2, сега вече нещата ще се осерат с години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
kosuma
преди 4 години
dik изкара по 10 копейки на пост. Айде по едно крмче и в леглото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
dikens15
преди 4 години
Левът е вързан не за еврото, а за Дойче марката и оттам за еврото. Ако се срине еврото то ние автоматично оставаме вързани за Дойче марката. Еврото може да се себе и да изчезне но това не означава, същото и за марката- първото е изкуствена валута, втората не е. Обезценка на лева няма да има стига да оставят борда( но правят всичко възможно да го махнат) - той е стабилност, сигурност, предвидимост. Много добра статия, всичко е много точно написано и няма политически залитания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
dikens15
преди 4 години
А не теб как ти казват- нека да позная -оли гифрена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
dikens15
преди 4 години
Обратното е тъ пако!!! Банкери и политици искат и натискат колкото могат да се влиза, защото ще се махнат ограниченията на борда и ще могат да крадат и въртят сгемите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
dikens15
преди 4 години
Ти прочете ли статията, другарю футболист???? Разбра ли какво се говори в нея!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Левът е вързан за еврото. Ако еврзоната се срине то - ко прайм тогаз.Тогава и нашият лев ще се срине спрямо да речем долар, юан, ...Ако юздата, която сме си сложили я вържем за долара, то съотношението ще е толкова унищожително, че ще е по-добре да махнем изобщо борда. Но тогава пък преобладавщо ловно-събирателен елит няма как да се сдържи да не направи още един грабеж. В такива бурни времена, когато еврото се срива и еврозоната се разпада, ще има хиляди оравдания за обезценка на лева. Така, че да се молим еврото да оцелее, макар шансовете за това да стават все по-малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още