IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснота около швейцарския франк с оставката на управителя на централната банка

Срещата между Меркел и Саркози допринесе за завръщането на оптимизма сред участниците на валутния пазар

11:04 | 10.01.12 г.
Неяснота около швейцарския франк с оставката на управителя на централната банка

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Без съмнение основното събитие на валутния пазар  през първата сесия за новата седмица беше оставката на президента на Швейцарската национална банка (SNB) Филип Хилдебранд, чиято репутация пострада значително в последните няколко дни заради съмнения за сключване на сделки с вътрешна информация от страна на неговата съпруга.

И въпреки че франкът продължи да се движи в традиционните си за последните няколко месеца граници спрямо основните си конкуренти, то основната тема за трейдърите ще бъде дали новият ръководител на монетарната институция ще успее да запази наложения в началото на септември таван на валутата спрямо еврото от 1.20.

Съдейки по реакцията  на пазарите след вчерашните събития  и по някои изказвания на новия  президент на централната банка  Томас Джордан от установяването на тавана досега, най-вероятно няма да наблюдаваме фундаментална промяна във водената от институцията политика, но дали това наистина ще е така можем да разберем едва след следващото редовно заседание на SNB.

Налагането на ограничение  за поскъпването на швейцарския франк  спрямо еврото се наложи, след като достигането  в непосредствена близост до паритет между двете валути, в комбинация със забавянето на икономическата активност в еврозоната вследствие от дълговата криза, започна да оказва неблагоприятно влияние върху износа на Швейцария към основните й търговски партньори.

За сметка на това последните данни показват подобрение на търговския баланс на страната, като с основна заслуга за това се счита, че е именно установеният таван на поскъпване на франка.

Очакваната  с особен интерес вчерашна среща  между лидерите на двете най-големи европейски икономики – Германия и Франция – допринесе за временно завръщане на оптимизма сред пазарните участници, след като за пореден път беше повдигнат въпросът за създаването на фискален съюз още в рамките на следващите няколко месеца.

Предвижданите автоматични санкции за държави, които не спазват изискванията за бюджетния си дефицит, са стъпка в положителна посока, но основният им недостатък е, че те се отнасят за начина, по който ще бъдат разрешавани дългови проблеми в бъдещето. За сметка на това все още липсва всеобхватен подход за разрешаване на настоящата криза, което в средносрочен план най-вероятно ще продължи да оказва натиск върху единната европейска валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2693; High – 1.2784; Low – 1.2665; Close – 1.2764

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още