IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се отдръпна от достигнатите върхове в началото на новата седмица

Продължаващото поевтиняване на японската йена може да принуди централната банка да предприеме затягащи мерки

13:30 | 22.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът се отдръпна от достигнатите върхове в началото на новата седмица

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

По време на азиатската сесия щатският долар изгуби позиции спрямо по-голямата част от валутите, срещу които се разменя. В същото време британският паунд успя да стабилизира позициите си, след като Шотландия отказа да се отдели от Великобритания и погледът на инвеститорите отново се насочи към икономическата ситуация в страна.

Доларът отстъпи от 14-месечния връх спрямо еврото, до който достигна в петък. Това се случва преди днешното изявление на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Печалбите на единната валута преди изявлението се дължат на новия кръг количествени облекчения, които ЕЦБ предприема.

До момента търговските банки в региона са помолили за около 83 млрд. евро финансиране в рамките на първата част на програмата, въпреки че първоначалните очаквания бяха за почти два пъти по-голяма сума.

Японската йена също започна новата седмица с печалби срещу долара след изказване на официално лице от централната банка в Токио, което заяви, че има опасност страната да изпадне в нова рецесия, тъй като поевтиняването на валутата понижава покупателната способност на гражданите и намалява печалбите на корпорациите.

Анализатори коментираха, че подобни изказвания вероятно ще окажат подкрепа на йената, тъй като показват промяна в настроението на управляващите. Продължаващото поевтиняване на японската валута може да принуди централната банка да предприеме мерки, въпреки че за момента не показва индикации за подобен ход.

Британският паунд е поредната валута, която спечели позиции спрямо щатския долар тази сутрин. Погледите на инвеститорите в Острова ще бъдат насочени към изявлението на председателя на централната банка Марк Карни, което е насочено за 25-ти септември. Отказът на Шотландия да се отдели от Великобритания, свали напрежението от паунда и неговото представяне отново ще зависи от икономиката на страната.

Инвеститорите очакват изявлението на Карни да даде повече яснота около лихвените равнища в страната, тъй като голяма част от тях очакват на следващата среща на банката, която е на 9-ти октомври, да станем свидетели на промяна на текущите лихвени нива.

Едно евро се разменя срещу 1,2850 долара, след като достигна дневен връх при 1,2865. GBP/USD се намира около 1,6335, докато един долар се разменя за 109,00 йени, в близост до върховете за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът продължи да печели позиции спрямо еврото, след като цената достигна ново 14-месечно дъно при 1,2823. Единната валута вероятно ще направи опит за корекция и в случай, че цената успее да се изкачи над съпротивата при 1,2925, можем да очакваме тест на психологическата граница при 1,3000.

От друга страна, низходящият тренд при двойката остава валиден и погледнато в дългосрочен план, предимството остава на страната на долара.

GBP/USD

Британската лира достигна връх в петък при 1,6523, след като стана ясно, че Шотландия няма да се отдели от Великобритания, но в крайна сметка завърши сесията на загуба.

Поскъпването за паунда, което наблюдаваме през последните дни, създава добри предпоставки за обръщане на дългосрочния низходящ тренд. При изкачване на дневна база над психологическата граница при 1,660, валидността на дългосрочния тренд ще бъде компрометирана.

USD/JPY

Доларът взима глътка въздух срещу йената, след като в петък се изкачи до нов 6-годишен връх при 109.44. Краткосрочната съпротива за контракта остава именно около тези стойности, докато подкрепата се формира около 107,00.

Сериозното поскъпване на зелените пари създаде предпоставки за корекция в полза на йената, но възможностите за обръщане на дългосрочния възходящ тренд са минимални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още