IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вероятно ще преразгледа темпа на затягане на паричната политика

Щатската валута загуби територия спрямо основни конкуренти като австралийския и канадския долар, които се окрилиха от поскъпването на петрола

11:38 | 22.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед вероятно ще преразгледа темпа на затягане на паричната политика

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото поевтиня след конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) през вчерашния ден, достигайки най-ниското си ниво спрямо долара за последните 2 седмици при 1.0777. Единната валута загуби позиции, вследствие на решителните мерки, които президентът на институцията Марио Драги е готов да предприеме, с оглед на забавения икономически растеж и слабите нива на инфлация. Той заяви, че ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да подкрепи растежа в еврозоната, включително и да пристъпи към допълнителни количествени улеснения, което ще бъде преразгледано на следващата среща на институцията през март. Също така Марио Драги каза, че рисковете за стабилния растеж в еврозоната са нараснали, с оглед на повишената волатилност и несигурност при развиващите се икономики, както и повишените нива на геополитическо напрежение.

Коментарите на президента Драги се оказаха положителни за петрола, спомагайки на суровината да поскъпне над достигнатите в сряда рекордно ниски нива. След конференцията на ЕЦБ фондовите пазари в САЩ започнаха търговията с ентусиазъм, като основните индекси DJIA и S&P 500 успяха да запишат зелена сесия, увеличавайки стойността си респективно с 0.74% и 0.52%. Бичите настроения се пренесоха и в Азия, където крехките китайски измерители записаха повишения, следвайки надеждите за увеличаване на програмите за количествени улеснения в еврозоната и Япония. Слуховете, че Японската централна банка ще пристъпи към допълнителни стимули на база на ниските цени на петрола, които спъват поставените от институцията целеви нива на инфлация от 2% се разпространяват сред пазарните участници. На база на завишените очаквания за разширяване на монетарните стимули на водещите световни икономики, японският Nikkei и хонгконгският Hang Seng успяха да запишат силни повишения, респективно от 5.88% и 3.03%. Това обаче крие и своите рискове, тъй като ако тези мерки се окажат неуспешни, то тогава вероятността за масови разпродажби би се засилила.

В същото време Федералният резерв на САЩ (Фед) вероятно ще преразгледа своите намерения за темпа, с който ще бъдат увеличени лихвените нива в икономика номер едно. Данните за трудовия пазар вчера не бяха на задоволителни нива, което подбуди съмнения, че Фед ще пристъпи към ново увеличаване на лихвите преди месец април. Нарастването на молбите за помощи за безработни, в комбинация с негативните нива на производствения индекс на Фед за Филаделфия за пети пореден месец намалиха очакванията за второ повишение на лихвите през март и натежаха на позициите на долара. Зелените пари загубиха територия спрямо основни конкуренти като австралийския и канадския долар, които се окрилиха от поскъпването на петрола.

Запасите на „черно злато“ са се увеличили през миналата седмица с 4 млн. барела, но за сметка на това дестилатите и запасите на газ са се понижили. Това, което спомогна за ръста на петрола, бе по-слабото от очакваното увеличение на запасите в Къшинг, Оклахома. Въпреки поскъпването на суровината, натискът върху цената остава налице. Към момента няма индикации, че Саудитска Арабия ще предприеме намаляване на добивите си, а в същото време иранският петрол ще продължи да залива пазара. Завръщането на Иран и като цяло пренасищането на петрол, доведе до това, че фискалният излишък на Рияд от 54 млрд. долара през 2013 г. се превърна в дефицит от 98 млрд. долара през 2015. Защитата на пазарен дял обаче е приоритет за страната, която обяви, че може да издържи на ниските цени достатъчно дълго време. Рияд сподели мнение, че балансирането на петролния пазар би било възможно при координирани действия от всички основни производители. До тогава обаче натискът върху цената на „черното злато“ остава в сила.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Еврото поевтиня, след като Марио Драги намекна за нови стимули през месец март. Двойката вероятно отново ще възобнови низходящото си движение. На графиката се вижда корекция, тестваща низходящата трендлиния, както и неуспешния опит за пробив. След вчерашния ден, сценарият за поскъпване до 1.1466 за момента категорично отпада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
Това луд умора няма. Само ли не разбра, че ще има new QE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-1 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-1 16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още