IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще свърши ли кризата в еврозоната през 2013 г.?

Основните проблеми на паричния съюз все още не са решени и се очертава тежък дебат за бюджетния контрол

20:06 | 08.01.13 г. 5
Ще свърши ли кризата в еврозоната през 2013 г.?

Ако се вярва на твърденията на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, кризата в еврозоната е приключила.

Преди дни пред португалски дипломати Барозу коментира, че “усещането за риск в еврозоната е намаляло”. “Инвеститорите разбраха, че когато европейските лидери се ангажират да направят всичко, за да спасят еврото, това означава, че те могат да правят бизнес”, коментира още той, цитиран от CNBC.

Дали обаче 2013 г. наистина ще бъде годината на приключването на кризата в еврозоната, без да се реализират прогнозите за разпад на паричния съюз, или ще възтържествуват скептиците, които казват, че европейските лидери си купуват време?

Барозу всъщност не е сам в позитивизма си. Миналия месец германският министър на финансите Волфганг Шойбле също заяви, че кризата в еврозоната е свършила, след като обратното изкупуване на гръцки дълг приключи успешно.

Резултатите от проучване, проведено от германската изследователска група Sentix, показват, че бизнесът в Европа също май започва да споделя този оптимизъм, след като през януари инвеститорското доверие в еврозоната регистрира повишение за пети пореден месец.

Най-оптимистично настроен обаче изглежда Марио Драги, председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ). Той продължава уверено да демонстрира, че държи на думата си за спасяването на еврото на всяка цена и омаловажава залозите на пазарите, че Гърция, Португалия или Испания ще напуснат паричния съюз.

Критичните гласове обаче припомнят, че основните проблеми на еврозоната все още не са решени. Основният е свързан с конкурентоспособността, тъй като членките на валутната общност споделят обща валута и едни и същи лихви, но между тях има сериозни различия що се отнася до производителността и разходите за труд.

Трудно е да си представим обаче как бюджетните икономии в периферните държави от еврозоната могат да преодолеят това разделение.

Германският икономист Петер Бофингер отива още по-далеч в анализите си, като предлага Германия да направи себе си по-малко конкурентна, за да помогне на останалите страни от еврозоната, които е неизбежно да се реформират.

Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Това да го прочете "ПРАВИТЕЛСТВОТО" !! Убиха се да теглят заеми и да инвестират!! Къде инвестирате бе... всеки се е наврял в дупките си ... а те - нови заеми за наша сметка, без никакви нови приходи и пълно унищожение на средствата за производство и инициативността на хората с всички "законотворни средства"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Кризата няма да свърши скоро, докато целия свят е задлъжнял на "никой не знае на кой" криза ще има. Тя се изразява в следното. Частните фирми, които отговарят за поддържането на необходимото и достатъчно количество хартийки в обмяна на блага и ресурси между хората, не вземат решение да ги обезценят. Иначе ще се плаща виртуалния капитал поне 20-30 години. Извода нека послужи за бъдещи инвестиции, т.е. по-добре никакви отколкото някакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Кризата наистина свърши! Сега това не е криза, а нашето настояще и бъдеще! Вече ще е така, докато не изкараме кинтите, които изядохме за 30 г. напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
valenta
преди 11 години
Да наближава края на кризата. Социализмът и плановата икономика ще я решат. Оланд действа вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ще свърши, разбира се кризата, как няма да свърши. Особено ако послушаме видният германски икономист Петер Бофингер, който предлага Германия да направи себе си по-малко конкурентна. Е те това ако го направим и кризата ще свърши - най-вероятно окончателно. Едно хубаво нещо има в еврозоната и това е германската икономика, а този иска и нея да затрием. Дали не му плащат китайците за подобни идеи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още