IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел и Путин - времето на игрите премина

Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между двата топ политици, пише в анализ N-Tv

08:49 | 18.11.14 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Януари 2007 г. <span style="font-size: 11.8181819915771px;">- германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Януари 2007 г. - германският канцлер посещава руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи. Снимка: Ройтерс

Когато германският канцлер Ангела Меркел посещава през 2007 г. руския президент Владимир Путин в лятната му резиденция в Сочи, той умишлено пуска своя лабрадор да тича на воля около канцлера. Това е чиста демонстрация на сила: Меркел не обича кучета, откакто е била ухапана от един пес като дете.

Меркел отвръща на удара, но косвено. Според различни разкази тя обича в тесен кръг да се шегува с „мачото“ Путин, който предпочита да се снима с тигри и без риза. Публично тя не пропуска възможност да отбележи, че по отношение на защитата на правата на човека в Русия на Путин има още какво да се желае. Въпреки всичко обаче Меркел и Путин се уважават - не като приятели, а по-скоро като лидери, макар и защитаващи противникови лагери.

Това време вече отмина, пише в свой анализ германският икономически канал N-Tv. 

След срещата на върха на Г20 в Бризбейн, Австралия, Меркел изнесе реч, в която тя наистина не назова с името му руския президент в Сидни. Но пък критата ѝ към него бе още по-остра. Има сили в Европа, „които отказват взаимно уважение и разрешаването на конфликти с демократични и конституционни средства, които залагат на очевидното право на по-силния и игнорират силата на закона“.

И още: „Старото мислене за сфери на влияние, с което се пренебрегва международното право, не бива да надделее. Убедена съм също, че няма да се наложи, без значение колко е труден и дълъг пътят и колко неуспехи носи със себе си“.

Докато Меркел държеше речта си в Австралия, германската държавна телевизия ARD излъчи в неделя вечер (най-гледаното време) в шоуто на Гюнтер Яух едно интервю, в което Путин за пореден път демонстрира възприятията си за реалността. В него президентът припомни колко прекрасни са били отношенията между Русия и Германия през последните десет до петнадесет години. „Аз не знам дали подобни отношения са съществували преди. Мисля, че не“. Това все още е „много добра основа“ за отношенията между Русия и Европа, дори и за „хармонизиране на глобалните отношения“. 

В действителност обаче Путин в момента не е настроен за „хармонизация“ със Запада. Своите „европейски партньори“ Путин сега сюита за противници. Неговият проект на "евразийски съюз" не е предназначен да служи за допълнение, а за алтернатива на ЕС. Путин изнася руско-европейските отношения на нивото на силовата политика.

Става дума „за политическото му оцеляване“ и за бъдещето на политическата обстановка в Русия, пише главният редактор на руското списание Russia in Global Affairs Фьодор Лукянов. Предвид това противопоставяне съвсем логичен е въпросът „Защо трябва да се очаква той да прави отстъпки - особено, като се има предвид, че никога няма да може да поправи отношенията със Запада“.

Лукянов счита, че Русия е поела по пътя на една квази-съветска геополитическа експанзия. Забавните игри с кучета и имитациите на мачовски постъпки обаче вече няма да бележат отношенията между Меркел и Путин.

На срещата на върха на Г20 в Бризбейн канцлерът се срещна с Путин за няколко часа и на четири очи. „Разговорите са конфиденциални“, каза по-късно само Меркел. „Ние имаме много общи теми и говорихме много общо за целия конфликт“.

От срещата не са разпространени дори и снимки. Меркел и Путин този път очевидно не държат на постановките, като например снимката, при която Меркел гледа Путин в очите му при честването на D-Day в Нормандия.

„Може би“ разговорите в Бризбейн са били полезни, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Дали този оптимизъм вече не е хроничен?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
"Кога за последен път чухте необузданият ястреб Натаняху и изобщо някой от върлата американска креатура Израел да отправи дори звук на упрек или най-невинен коментар за Украйна или срещу Путин?!!!"--Въпрос точно в десетката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
И аз мисля, че е малко елементарно така да се разсъждава и подобни материалчета, с които е пълна пресата, са за бройлери, каквито в повечето случаи са пристрастените към политически клишета и модули коментатори из форумите.Аз лично познавам няколко едри бизнесмени от Австрия и Германия, които са в състояние да си издраъфат червата от яд, когато коментират политиката на ЕК! Сигурен съм, че е пълно с такива и в GB и.във Франция и още повече в Щатите. Даже точно там е много вероятно да има мега групировка от заинтересовани тази политика на държавата им да се промени, защото им еб.ава м...та! Малко от вас тук май се замислят, че самите САЩ са арена на мощни подмолни междукланови войни откакто ги има като държава! Само едно семрло върросче за тези с малко повече мозък:Кога за последен път чухте необузданият ястреб Натаняху и изобщо някой от върлата американска креатура Израел да отправи дори звук на упрек или най-невинен коментар за Украйна или срещу Путин?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
И аз се чудя защо автоматично слагат тези, които мразят САЩ в кюпа на тези, които им стиска да воюват със САЩ.Кой от тези, които изпитват симпатии към Русия ще се бие с тях в една бъдеща война? Никой! Дори и българските русофилски *** само ще вият на умряло но няма да отидат да се бият за идеалите и родината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 7
data
преди 9 години
Хахаха както казах - странно пакетирате страните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
те са "империя на злото" ама само на запад, защото на Запада така му изнася. Ако питаш останалия *** свят, руснаците не им пречат колкото американците. Арабите хич ама хич не обичат запада, Латинската Америка и тя, Африканците и те - Европата им открадна всичко, диаманти, злато, петрол квото може да се грабне. Китай благодарение на Америте ми убу, ама вече са набрали бая сила нищо, че ше имат проблем с кредитите това е друго на ръка. Япония колкото и да се кланят на САЩ все пак не забравяй, че те са им пуснали атомна бомба, японците го помнят много добре това. Така, че "империя на злото" ама само на запад 1 млрд. при останалите 6.5 млрд. не изглеждат хич така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
хаха, точно тъй е, +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
що бе прав е човека прав. Запада е консуматорско общество, модерната икономика те насърчава да купуваш като откачен ако може всеки ден, затова и продуктите са по конкурентни, но ресурсите липсват, от друга страна пък "недоразвитите" ги имат тея ресурси, но имат и пушкала иначе ще бъдат плячкосани, малкок ли империи са го правили това нещо? Просто или намират общ език да се разберат, или дет викаш няма да има победител. Руснака не е луд те просто вече искат, като се взимат световни решения да се питат всички не само Англосаксонците да правят както на тях им изнася, също когато някоя държава има ресурси да си плащат запада не да ги трепят там като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
Тези ретроспекции на лични отношения и време, когато двама лидери са градили мостове между държавите си е много е много "cute", както казват англичаните, но за съжаление, дойде горският и напомни на застаряващата флиртаджийка Пепеляшка, че е пусната в гората за малко и трябва да се връща в кухнята, където й е мястото! Не е равота на канцлера на една окупирана държава, пусната по милостта на победителите, да си играе на чичо доктор с другия победител! Това е равота за батковците! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 13
data
преди 9 години
Как ги нареждате тия страни от тая или онази страна ми е доста странно :) Индия винаги е била сателит на Англия , а Китай е това което е благодарение на САЩ и Кисинджър . Та коя е приликата с 39-та ? п.п.Русия похарчи милиарди и 20 г. за да се измъкне от клишето "Империя на злото" и сега за има няма 2 месеца отново се набута в него . Кофтито в случая е че сега няма блок със страни около себе си а е САМА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
bgMan
преди 9 години
До albobo76:Едностранчиви разсъждения.При нова модерна война няма да има победител. Китай и Индия няма да се бият на страната на Русия. Да не са откачени да се бутат между шамарите за да плащат сметката на лудия руснак?Засега черно на бяло има само един стратегически съюз на Русия с Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан и Таджикистан но дори и той засега е единствено за обща ПВО/ПРО отбрана и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още