IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоубийството на Гърция

Най-новата стратегия на Атина предвижда "искането на откуп", за да се предотврати самоубийствен атентат, пише Анатоли Калецки

08:08 | 16.06.15 г. 81
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради едно значително събитие, което се състоя в същата седмица, в която бяха и гръцките избори, правилата на тази игра обаче са много по-прости, отколкото вярва Варуфакис. На 22 януари ЕЦБ взе строги мерки, с които да предпази еврозоната от евентуален гръцки фалит. С обявяването на мащабната програма за закупуване на обезпечени облигации, която е далеч по-обширна от количествените облекчения в САЩ, Великобритания и Япония, с оглед на обема на пазара на облигации в еврозоната, президентът на ЕЦБ Марио Драги построи една отдавна необходима непробиваема защитна стена, за да предпази паричния съюз от евентуален финансов срив в стила на краха на Lehman Brothers.

Новооткритата способност на ЕЦБ да печата неограничено пари, за да подкрепя банки и правителства, по същество сви риска от зараза от Гърция до нулата. Това представлява дълбока промяна в европейския финансов свят, който гръцките политици и много икономически анализатори все още не разбират.

Преди това решение на ЕЦБ опасността от зараза от Гърция бе реална заплаха. В случай на кредитно неизпълнение от страна на Гърция или на опит на правителството да се откаже от еврото, гръцките банки ще се сринат, а онези гърци, които все още не са изкарали парите си извън страната, ще са изправени пред загуба на спестяванията си, какъвто бе случаят през 2013 г. в Кипър. Депозантите в други изпитващи трудности страни от еврозоната, като Португалия и Испания, се опасяват от подобни загуби и депозираха парите си в банки в Германия или Австрия.

Вследствие на това цените на облигациите в тези страни биха се сринали, лихвите биха се покачили силно, а банките биха били застрашени от срив. Ако опасността от зараза бе увеличена, следващата страна, вероятно Португалия, нямаше да е в състояние да подкрепи банковата си система и да плаща дълговете си. В най-лошия случай, следвайки Гърция, страната щеше се откаже от еврото.

Преди януари такава поредица от събития беше доста вероятна, но програмата за закупуване на обезпечени облигации на ЕЦБ сложи край на процеса на заразяване. Ако притежателите на португалски облигации в случай на гръцки фалит сега са предупредени за опасността, ЕЦБ може просто да започне да купува повече облигации. Като се има предвид неограничената покупателна способност, банката може да пребори натиска за продажба на всеки пазар и във всеки обем.

Ако депозантите в португалските банки започнат да трансферират парите си в Германия, ЕЦБ може да върне парите в Португалия чрез междубанкови трансфери. Възможността да се връщат обратно парите е неограничена, докато португалските банки останат платежоспособни. А те ще са такива, докато ЕЦБ продължава да купува португалските облигации.  

Иначе казано – благодарение на програмата за закупуване на обезпечени облигации ЕЦБ се превърна от пасивен, парализиран от остарели легалистични ограничения на Договора от Маастрихт наблюдател на еврокризата в истински кредитор от последна инстанция. Подобно на Федералния резерв на САЩ, Централната банка на Япония и Банката на Англия, сега ЕЦБ има възможност да монетаризира държавния дълг и по този начин е в състояние да защити еврозоната срещу финансовата зараза.

За съжаление на Гърция обаче правителството на Ципрас не разбира това. Гръцките политици, които считат възможността за зараза за свой силен коз, трябва да имат предвид времевото съвпадение между гръцките избори и програмата за закупуване на обезпечени облигации на ЕЦБ и да си направят очевидните изводи. Тази нова стратегия на ЕЦБ има за цел да защитава еврото срещу последствията от излизане от еврозоната или гръцки фалит.

Най-новата гръцка стратегия в преговорите предвижда искането на „откуп, за да се предотврати на практика едно самоубийство. Такова изнудване може да сработи при атентатори самоубийци. Но Гърция държи пистолета на собственото си слепоочие и Европа не трябва да се интересува прекалено много за това дали Атина ще дръпне спусъка", заключава Калецки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 10 rate down comment 7
SSIW
преди 8 години
Ами ... не може да се твърди, че това отношение (дълг/бвп) дава, кой знае колко съществена информация за състояние на икономика,стандарт, социални системи ,... щото сигурно и към днешна дата из Амазония има племенни образувания, на които дълга им е 0% от бвп.Едва като оценим състоянието на икономика, ресурси, активи, и човешки потенциал, тогава тази цифра (отношението дълг/бвп) е поставена в някакъв смислен контекст и добива съдържани. Иначе си остава едно число във въздуха : за някакво конкретно общество и икономика , 50% дълг може да са непосилно бреме, а за друго да не се явява никакво утежнение.Това нещо важи и за БГ в 89 и 14, съответно. Две различни държави и икономики имаме и сравняването САМО на отношението дълг/бвп, в тези два момента е нон-сенс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
Днес ли те назначиха? Лошо начало, започваш с фалстарт! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
Я да видим сега кой пише глупостиии...? Ти ли, скараМунчо? хаха... От кьде ги извади тези цифри - от тъмното място ли? А тука какво пише:http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/201503_s_ged_press_a1_bg.pdfПо дифолт, като следствие от горното, просто и останалите ти цифри са същата боза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Брутен държавен дългhttp://***.nsi.bg/bg/content/11476/%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3Public debt as a percent of GDP by CIAhttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_debt#/media/File:Public_debt_percent_gdp_world_map.PNG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 8
observer-ALL
преди 8 години
Някой да ми каже, след толкова години "помощи" от МВФ гърците по-добре ли са, изплащат ли си кредитите (главницата) и защо трябва да продължават по този начин като всяка следваща година се изискват все повече и повече икономии, а това както се вижда не помага? Кой би си препоръчал на себе си затънал в кредити да продължава да се набутва с още кредити, докато накрая загуби цялото имущество, което му принадлежи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 32 rate down comment 4
scaramouche
преди 8 години
1989 г.10,5 млрд. долара1990 г.11,2 млрд. долара1993 г.12,47 млрд. долара1994 г.10,36 млрд. долара2001 г.10,61 млрд. евро2003 г.8,44 млрд. евро2009 г.4,82 млрд. евро2015 г.10,5 млрд. евроДългът обаче никога не се гледа сам по себеси, а във връзка с БВП.БВП през 1989 г. е бил 10 млрд. долара, а 2014 г. е 42 млрд. евроМисля, че сте достатъчно интелигентни да си сметнете кога сме били повече задлъжнели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Всъщност - прав си. Има много и различни варианти за изход от кризата. Но те или са повече или по-малко радикални, или са свързани с драматична промяна в мисленето на управляващите. А точно това последното ми изглежда напълно невъзможно да се случи. Това е единствената причина да съм песимист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
comet
преди 8 години
Относно коментари 25 и 26:За България го знаем че слизаме надолу. За Ирландия: 30% от разходите им ежегодно са за изплащане на социални помощи (там има такива дето цял живот така си живеят); банковата им криза (банките) банкрутират всичките им големи строителни предприемачи (местен елит); заплатите на топ банкерите (не собствениците) са 10 пъти по-големи от заплатите на топ политиците; там който е на държавната хранилка почти не е усетил все още кризата; заради географското им положение и езика имат международен корпоративен бизнес (фармацефтика и т.н.) който ги крепи/налива пари в хазната, но средния и дребен бизнес са пометени от кризата; Ирландия след десетгодишния имотен балон е дозаробена от банките (125% външен дълг ако не и повече); стигат дотам (бившо общество със здрави католически ценности) да гласуват каквото им кажат, като последното е да за гей/лесбиан браковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Изход от кризата има и те много добре го знаят - трябва да се реформира финансовата система на ЕС и държавите. Трябва да почнат от фискалната система и да възтановяват част от данъците, само така могат да съберат обратна , достоверна информация за действително платените данъци от потребителите на стоки и услуги. В момента фискална система може да се каже че НЯМА, защото се крадат данъци и се вдигат с цел да се събере достатъчно за държавните бюджети , НО това не се случва. Т.е. очевидно има нещо което не работи и когато се поправи ще се излезе от "задънената" улица и попълване на бюджетните дефицити с кредити или пари от продажба на токсини - държавни бондове. Гърците..те просто са продали достатъчно финасова отрова за да се отровят и те накрая.Ако и този път от Европа не постъпят глупаво то те ще си получат заслуженото - стандарт на живот точно толкова висок колкото и българския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 8 години
А някакви цифри ще употребиш ли в подкрепа на твърдението си, или тук не се очаква публиката да има подобни интереси. Хайде, ще те улесня - колко е бил външният валутен дълг на България към 1989 г. и на колко е намалял към днешна дата? За Ирландия няма да те мъча! Въпросът се отнася и към писалият също така категорично #26 - непосредствено след теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още