IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахите пред статуквото: централни банки, търговия и балони

Очакванията за 2018 г. са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж, но има и предизвикателства...

18:22 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Фед. Снимка: Ройтерс

Втора опасност

Предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 година бе обсипвана с реториката "Америка на първо място" и солидна порция войнственост към другите страни.

Вече на власт, администрацията на Тръмп направи няколко неща в защита на интереса на САЩ да разстрои привържениците на мултилатерализма. Например администрацията започна разследване на вноса на стомана, блокира назначаването на съдии в Световната търговска организация и изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), в което сега членуват 11 държави.

Други мерки не напреднаха чак толкова и по-специално заплахата да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), както и да постави на колене Китай заради, както твърди, нечестни търговски практики.

Търговският дефицит на САЩ обаче се е увеличил до 43,5 милиарда долара въпреки подкрепяния от растежа американски износ. Дефицитът на САЩ с Китай леко е спаднал, но все още е 34,6 милиарда долара в полза на Пекин.

Огромният търговски дефицит трябва да бъде намален бързо, заяви в Туитър Тръмп след пътуване до Азия през ноември.

Ако реториката се превърне в реалност, икономическият климат на 2018 година бързо ще отчете понижение на температурите.

Според американския частен институт Conference board икономическото присъствие на Китай в САЩ е пет пъти по-голямо, отколкото американското в Китай. Това означава, че въвеждането на търговски бариери може да удари растежа на Китай, който пък допринася доста за богатството на страни износителки като Германия. Това далеч не е само въпрос между САЩ и Китай: Световната банка оценява, че световната търговия представлява 52% от световния брутен вътрешен продукт, което е над два пъти повече, отколкото през последните 50 години.

Трета опасност

Балоните се предвиждат трудно, докато не изскочат (има тенденция да се казва, "този път е различно, докато не стане ясно, че не е). Ако обаче икономистите са научили нещо за финансовите сривове този век, то е, че те завличат почти всичко със себе си.

Според оценка на Световната банка световният растеж се е забавил от 4,4% през 2000 година до около 1,9% през 2001 година, когато се пръсна балонът dot com, а финансовата криза предизвика рязко понижение на икономическия растеж - от 4,3% през 2007 година до свиване от 1,7 % през 2009 година.

Внезапните загуби на финансови инструменти карат компаниите да ограничат разходите си, което води до спад на растежа, закриване на работни места и изпадане в неплатежоспособност.

Има много примери за активи, които отчитат постоянен и рязък скок през изминалата година: поразяващото поскъпване на биткойна е най-очевидният пример.

Албърт Едуърдс, специалист по въпросите на стратегиите от Societe Generale винаги е нащрек за появата на балони. Според него като се има предвид, че фондовите пазари са в стратосферата, няма да е необходимо много време за преобръщане на нещата.

Може да се окаже нещо толкова скучно, колкото неочаквано слаба печалба, предполага той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още