IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е най-голямата заплаха за инвеститорите в облигации

Такава инвестиционна среда би настъпила, ако фискалната политика започне да доминира над монетарната

10:47 | 08.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Доходността ще остане ниска продължително време, отразявайки скромните очаквания за растежа и инфлацията. Това е и свидетелство за наследството на количествените улеснения (покупката на финансови активи от централните банки - бел. прев.), чрез които репресията върху лихвените нива и волатилността на финансовите пазари изкриви насочването на капиталите и поведението на инвеститорите.

Насърчаването на паричните потоци към спекулативните инвестиции не донесе устойчиво икономическо възстановяване, а финансова система изпълнена с високи нива на дълг, която не може да толерира дори скромно повишение на разходите по заемите, като същевременно подкрепя зомби компаниите.

По този начин още един кръг на количествени улеснения и допълнително потискане на лихвите и волатилността през следващите 12 месеца може само да ускори началото на нова ера във финансовата система. Най-сериозната дългосрочна заплаха за инвеститорите в облигации е завръщането на инфлацията, която ерозира стойността на дълга. Някои централни банкери вече дадоха знак за по-голяма склонност към промяна на целта им от 2% инфлация годишно и възприемането на по-гъвкав подход.

Толерирането на периоди с доста по-висока инфлация надвисва, когато разчитането на паричната политика да осигури устойчив икономически растеж и да отстрани неравенството е поставено под съмнение заради призивите за повече фискални разходи.

Дейвид Бауърс и неговите колеги в Absolute Research Strategy отбелязват: „Светът се нуждае от по-силен номинален растеж, за да намали глобалната задлъжнялост. Той се нуждае от инфлация, като може да я получи, ако фискалната политика започне да доминира над монетарната.”

Изблик на устойчива инфлация би бил пагубен за инвеститорите в дългосрочни облигации с оскъдни купони. Той също така би преобърнал негативната връзка между акциите и облигациите от последните десетилетия, изменяйки избора при управлението на активи между двата класа и предизвиквайки дълбоки последици, сред които и значителна волатилност.

Както Бауърс и ARS отбелязват: „Това, което причинява най-много щети е нещо, което смятате за сигурен актив, а то се окаже, че не е."

Навлизайки в следващото десетилетие инвеститорите в активи с фиксиран доход трябва сериозно да помислят за момента, в който политиката на количествени улеснения бъде прекъсната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 4 години
шЕ ПУКЕСАМ от смех с тез.Обикновениа човек секи месец бачка, праи пари, спестева за имот /примерно/ и си мисли, че инвестира в сигурни активи. Пък те, банките, финанцистите, поуитиците и соросиадата му ДОКАЗВАТ ,че не е. Сега, когат такива хора бидеха убити, премахнати, обърнати в длъжници, е ред на финанцистите да си мислът, че инвестират в сигурни активи, пък то да се окаже, че не са. Просто не остана на кой да си продават номерата тез, ***. и съга ше се срещнат с неправилната страна на парата или афтомчата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Увредени мозъци: Доналдът не е "архитект на световните напрежения", но на световният борсов възход и просперитет !!! Ако американците не бяха устояли ла натискът на такива като вас и бяха избрали Полуживата за президентка - сега щяхте да гледате Дау на 15 638 пункта - и СП 500 - на 1898 !!!Относно темата - Сетихте Уи се - че инфлацията излапва парите на инвестиращите в нисколихвени облизвации? Ми - ного навреме - дума да няма !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
karadjata
преди 4 години
Най-голямата лъжа за последните 7-8 години е ниската инфлация, която изобщо не е толкова ниска колкото ни я представят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още