IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава ли Фед количественото затягане?

Централната банка спря свиването на баланса си, но инвестирането на средствата от падежиралите ипотечни книжа в ДЦК ще остави много рискове у пазара

13:54 | 22.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Сега, въпреки че размерът на баланса на Фед вече няма да се свива, централната банка обяви, че всеки път, когато ипотчни ценни книжа падежират и са погасени преждевременно, постъпленията няма да бъдат инвестирани в повече такива ценни книжа, а в ДЦК със среден матуритет около шест години. В същото време, когато падежът на държавните ценни книжа настъпи, Фед ще реинвестира не в дългосрочни, а в краткосрочни облигации (точният план все още не е разкрит). Всичко това ще отнеме десетилетия, за да се реализира - на автопилот - и със сигурност ще върне към пазара много кредитен, матуритетен и погасителен риск. 

Ако пазарите са разумно толерантни към риска през всичките тези години, те ще могат да поемат тези рискове. Но абсорбирането им означава, че ще се появят и други рискове - например създаването на работни места – с които пазарите ще трябва да се справят в по-малка степен. Това е количествено затягане, точно както каза президентът Тръмп, и ще продължи с десетилетия, докато не падежира последната ипотечна облигация, след около 26 години.

Разумните хора могат да се различават значително по отношение на балансовата политика на Фед. Тръмп се различава диаметрално от своята собствена номинация за Борда на Фед, Джуди Шелтън, която предпочита балансът да продължи да се свива. Там, където Тръмп вижда ползи от големия баланс, пълен със сравнително рискови ценни книжа, Шелтън вижда потенциално опасно изкривяване на естественото функциониране на пазарите. И двамата са прави по свой начин и си струва да се надяваме, че Тръмп и Шелтън ще обсъдят различията си, за да не би някой ден тя да се окаже мишена на неговите туитове.

Не е ясно къде стои Пауъл. Нито изявлението на Комисията за отркития пазар от миналия месец, нито подготвените му бележки по време на пресконференцията след срещата обясниха защо свиването на портфейла от активи беше внезапно и неочаквано стопирано два месеца по-рано от предварително обявеното. Когато го попитаха по време на сесията с въпроси и отговори, Пауъл беше уклончив, казвайки само: „това наистина бе само въпрос на простота и последователност. Наистина нищо повече от това."

Има обаче много повече от това. Неудобните туитове на Тръмп фокусират пазарите върху въпрос, който се нуждае от пълно обяснение от Пауъл: Защо, когато Фед намалява лихвите от една страна, той започва от друга количествено затягане, което ще продължи десетилетия? Най-добрият начин Пауъл да покаже политическата си независимост е просто да се изясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Пилотите казват, по-добре да загубиш жена си, отколкото да загубиш скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Значи ФЕД няма да надува балона, ами само ще го поддържа надут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още