IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата фаза на търговската сделка между САЩ и Китай е само временно примирие

Тръмп иска да покаже някаква победа преди президентските избори, а Китай се нуждае от време за ускоряване на вътрешното си преструктуриране

12:40 | 17.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Необходимо е само да разгледаме някои от краткосрочните политически приоритети в Китай и САЩ, за да разберем защо те избраха краткосрочно споразумение, на което му липсва достатъчно съдържание и стабилност, за да се превърне в трайно решение.

На фона на шумния процес по импийчмънт и риска от забавяне на икономиката в навечерието на президентските избори през следващата година, администрацията на Тръмп се стреми към категорична победа, толкова краткотрайна, колкото вероятно е предвидено. Китайският интерес се състои в печеленето на време за ускоряване на вътрешното преструктуриране, необходимо за намаляване на чувствителността към смущенията в търговията. Това е особено важно, когато краткосрочните стимулиращи мерки все повече противоречат на дългосрочните структурни реформи. Последното нещо, което Китай иска, е да се изправи срещу тройния ефект от търговска, инвестиционна и валутна война във време на огромна търговска уязвимост и след като ситуацията в Хонконг откри още една област на конфликт със западните икономики.

Съдейки по ценовите движения, изглежда, че валутните пазарите и тези на облигации разбират това по-добре от фондовия пазар. По-конкретно, първите два бяха много по-сдържани във възприемането на краткосрочните търговски облекчения като по-дългосрочно премахване на несигурността пред глобалния растеж.

Не е така при акциите, където благоприятното въздействие върху оценките (по-високи) и волатилността (по-ниска) надгражда върху влиянието на изключително приспособителните финансови условия, наложени от ултрастимулиращите мерки на Федерален резерв и Европейската централна банка. Някои показатели подсказват, че паричната политика на централните банки по света е най-разхлабената от началото на финансова криза. Всичко това дава възможност на акциите да пренебрегнат поредното влошаване на водещите индикатори за европейската промишленост, както и частичните признаци за възможно колебание в потреблението на домакинства в САЩ, несравнимо най-важната подкрепа за глобалния икономически растеж.

Инвеститорите трябва да използват повишаването на цените, за да търгуват с качество (по-специално да предпочитат компаниите с устойчиви баланси и силно генериране на кеш) и да предприемат следващата стъпка за постепенно преструктуриране на своите портфейли.

Регулаторите, вместо да вярват, че глобалните икономически условия сега ще се превърнат от насрещен вятър в попътен, би било разумно да продължат да налагат вътрешните реформи в подкрепа на растежа през този период на относителен мир.

Докато се надяваме на най-доброто, е по-добре да разглеждаме сделката от първа фаза само като краткосрочно примирие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ и Китай неправилно емитират (съответно) долар и юан.Заради банковата грешка, икономическият растеж в САЩ и Китай подсигурява за увеличени щети.Чрез търговско и друго противопоставяне, САЩ и Китай правят опит да реализират допълнителни ползи за спасение от катастрофална криза.При запазване на банковата грешка националният стопански крах е сигурна последица. САЩ или Китай ще изпревари другата държава с начало на криза.За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още