IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли човечеството да се пребори с намаляващото население?

По-голямата образованост и повечето жени в работната сила означават по-малко деца, като това са фактори, които няма да изчезнат в обозримо бъдеще

13:02 | 02.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Във всеки случай да се разчита на имиграцията не е наистина дългосрочно решение. Ако глобалното население като цяло спре да нараства, източникът за попълване на работната сила и запаса от генериращи идеи изследователи и предприемачи ще се изчерпа.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан, например, ще започне да предлага безплатно ин витро оплождане на жени от 1 февруари, в допълнение към данъчните облекчения и опрощаването на заеми за многодетни семейства.

През миналата година Полша разшири своята щедра програма 500 плюс първоначално предназначена като вид безусловен базов доход за семейства с поне две деца към такива със само едно дете. Програмата, въведена през април 2016 г., плаща на семействата около 12% от средната брутна заплата на дете. Макар че някои я критикуват заради липсата на оценка на състоянието на семействата, други я приветстват като форма на компенсация на трудещите се, които се грижат за децата.

Наскоро Литва разшири детските надбавки за всички деца и реши да плаща за безплатни обеди на тези в предучилищна възраст. Други посткомунистически държави, като Словакия и България, също провеждат политики за увеличаване на раждаемостта, въпреки че те са по-малко щедри от Полша или Унгария.

Русия на Путин е един от световните шампиони по родилни политики. Въпреки че страната, за разлика от своите бивши източноевропейски сателити, привлича сравнително голям брой имигранти от бившите съветски републики, политиката на отворените врати е непопулярна и, както добре знае Путин, неустойчива, тъй като все по-малко хора в бившия Съветски съюз учат руски или мечтаят да отидат в Русия.

Така правителството предлага "майчински капитал" за нови майки - еднократна субсидия, която в момента възлиза на 7 600 долара, която може да отиде за жилище, образование и други разходи. Изглежда, че политиката работи: през 2013, 2014 и 2015 г. броят на родените в Русия надвишава този на починалите. След това обаче икономическият спад обърна тенденцията. От януари до февруари 2019 г. намалението на населението в Русия - с 236 900 души, е по-голямо, отколкото за цялата 2018 г.

Путин е готов да се бори със зъби и нокти за връщане към растежа. От тази година семействата с ниски доходи получават средно по 180 долара на дете на месец, докато децата навършат 3 години. В обръщението си към нацията Путин предложи да продължи да плаща половината от тази сума до 7-годишна възраст. Той също така нареди субсидията за майчински капитал да бъде увеличена до 10 000 долара за второ дете. Освен това правителството ще предложи топла храна за всички деца в началното училище.

Проблемът с мерките, предприети от източноевропейските правителства, е, че те всъщност не работят, както бе рекламирано. В документ от 2014 г. икономистът от университета Брандaйс Елизабет Брeйнърд пише, че родилните политики в посткомунистическа Европа са „едва ограничено ефективни в борбата с въздействието на широките социални промени, включително новите възможности за работа на жените и по-силните стимули да се инвестира в образование“.

Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Същността на ЕС е съвсем друга, но да се хаби човек да я обяснява на празна кратуна, пълна със сърпове и чукове, е загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Тягостно! Още един повод да се плюе и заклеймява Източна Европа и не отчита НИТО ЕДНО положително нещо на база авторови посредствени познания в тази област. Очарователен повод да се плюе по Путин и Орбан. Защо ли???? ГФР беше първата страна, в която още през 70-те и 80-те години се постигна отрицателен естествен прираст. После тя проведе програмата за гастарбайтерите, но и тя чрез мюсюлманското население и неговата плодовитост не помогна да положителен прираст. Нямат го и днес, ако не направиха така, че да изсмукват младите и образовани хора от Източна Европа, а страните в Източна Европа да западат. Такава се оказа същността на ЕС. АКО ВИ ХАРЕСВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
изключително малоууумна статия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
"Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!"Като допълнение и 36 вида пеераси , рекламирани и възхвалявани в гейпарадите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
При първата здравна криза, като в Китай, Индия ще трябва да я закрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Земята няма нужда от 15-20 млрд. население! Дори и от 10. Нека има мало редуциране. Лошото е, че има само в развитите страни, е Африка, Бангладеш, Пакистан, Индия и тн. продължават да се развъждат като скакалци. А това влошава изключително генофонда на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 5
Мето
преди 4 години
Абе либерасти изклатени ,ха решете сърби ли ви ,боли ли ви. Веднъж се жалвате че хората станали много и щели да съсипят планетата, друг път че били малко и ще ви се спихне растежа. Истината е че нямате никакви принципи и извъртате нещата както ви изгодно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Що за глупост?!!Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!Сълзи, сополи, кинти, пак йок!Особено за любителите на нетрадиционни изживявания.Човек има генетика, бактериите имат генетика, вирусите - тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още