IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли човечеството да се пребори с намаляващото население?

По-голямата образованост и повечето жени в работната сила означават по-малко деца, като това са фактори, които няма да изчезнат в обозримо бъдеще

13:02 | 02.02.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Наистина по-новите данни изглежда водят до това заключение. В Полша програмата 500 плюс извади много семейства от бедността, но броят на ражданията в действителност спадна през 2018 г. Населението отново започна да намалява, след като се бе стабилизирало през 2017 г.

Междувременно в Русия краткият бейби бум до голяма степен се състоя в райони с най-малки икономически възможности - тези, където майчинският капитал отиде най-далеч. Някои от тези райони са в Северен Кавказ, регион с висок дял мюсюлмани, които традиционно имат висока раждаемост. Жителите на големите градове обръщат по-голямо внимание на общата икономическа ситуация и нематериалните ценности, като нивото на свобода и усещането, че децата ще имат по-добро бъдеще. Досега политиките на Путин не са дали голяма надежда на нито един от тези фронтове, а дори да бяха, нямаше да има гаранция, че Русия няма да последва западноевропейската тенденция за ниска раждаемост.

Въпреки че на теория политиките за насъчраване на раждаемостта изглеждат желателни, тъй като растежът на глобалното население се забавя, на практика няма такива политики, за които е доказано, че имат сигурен ефект. Както канадският политолог Ричард Тогман пише в „Национализиране на секса: плодовитост, страх и сила“, неговата скорошна история на раждаемостта: „Досега усилията за увеличаване на раждаемостта доведоха главно до промяна в тайминга на ражданията, но не и в общия брой родени бебета. Жестоки и тоталитарни режими като нацистка Германия и комунистическа Румъния не успяха да увеличат раждаемостта в дългосрочен план, както не успяха и множество по-умерени подходи в много други държави."

Според Тогман проблемът с родилните политики е, че те се основават на манипулирането на националната статистика, а не на проумяването защо нивото на раждаемост е ниско в конкретна държава или регион. „Правителствата почти никога не правят проучвания на различни демографски групи относно това, което всъщност би било необходимо, за да ги убедят да имат друго дете“, пише той:

Само чрез подробно проучване на местния контекст и с участието на онези, които програмите се смята, че обслужват, може да бъде постигната наистина ефективна родилна политика. По своята същност родилните политики разчитат на приноса на милиони хора, като наистина консенсусните усилия за промяна на репродуктивните практики могат да донесат голяма полза на хората, техните общности и държавата.

Поради тази необходимост от интелигентен замисъл и универсален принос нелиберални правителства като това на Путин или Орбан вероятно няма да излязат с най-добрите решения. В крайна сметка това означава, че човечеството може да измисли други начини за осигуряване на разширяващ се запас от знания и продължаващ растеж преди да разбули тайната за увеличаването на раждаемостта. Джоунс споменава няколко възможности в своя труд: да се произвеждат повече идеи с помощта на автоматизация или просто да се открие начин хората да станат безсмъртни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Същността на ЕС е съвсем друга, но да се хаби човек да я обяснява на празна кратуна, пълна със сърпове и чукове, е загуба на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Тягостно! Още един повод да се плюе и заклеймява Източна Европа и не отчита НИТО ЕДНО положително нещо на база авторови посредствени познания в тази област. Очарователен повод да се плюе по Путин и Орбан. Защо ли???? ГФР беше първата страна, в която още през 70-те и 80-те години се постигна отрицателен естествен прираст. После тя проведе програмата за гастарбайтерите, но и тя чрез мюсюлманското население и неговата плодовитост не помогна да положителен прираст. Нямат го и днес, ако не направиха така, че да изсмукват младите и образовани хора от Източна Европа, а страните в Източна Европа да западат. Такава се оказа същността на ЕС. АКО ВИ ХАРЕСВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
изключително малоууумна статия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
"Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!"Като допълнение и 36 вида пеераси , рекламирани и възхвалявани в гейпарадите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
При първата здравна криза, като в Китай, Индия ще трябва да я закрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Земята няма нужда от 15-20 млрд. население! Дори и от 10. Нека има мало редуциране. Лошото е, че има само в развитите страни, е Африка, Бангладеш, Пакистан, Индия и тн. продължават да се развъждат като скакалци. А това влошава изключително генофонда на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 51 rate down comment 5
Мето
преди 4 години
Абе либерасти изклатени ,ха решете сърби ли ви ,боли ли ви. Веднъж се жалвате че хората станали много и щели да съсипят планетата, друг път че били малко и ще ви се спихне растежа. Истината е че нямате никакви принципи и извъртате нещата както ви изгодно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 8
дядя Вова
преди 4 години
Що за глупост?!!Намалява само бялото население.Защото белите майки се юркат да правят кариера,смесват си генетичният материал с поне 7 мъже ина дърти години деца йок!Сълзи, сополи, кинти, пак йок!Особено за любителите на нетрадиционни изживявания.Човек има генетика, бактериите имат генетика, вирусите - тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още