IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да удари глобалния растеж

Китай днес отговаря за около една трета от световния ръст на БВП - по-голям принос от този на САЩ, Европа и Япония взети заедно

12:42 | 03.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не само китайските потребители могат да доведат до забавяне на глобалния растеж. Районът Хубей е огромна зона на вериги за доставки. Забраните за пътувания затрудняват работата на хората и функционирането на фабриките. Възможно е при достатъчно голямо прекъсване на веригите за доставки Китай да не успее да изпълни своите ангажименти за покупка на стоки съобразно търговската сделка със САЩ.

Това, разбира се, би имало геополитическо въздействие, особено в сектори, включително технологиите, които все още са сред най-тясно свързаните с китайския бизнес въпреки икономическото отделяне, което вече се осъществява между САЩ и комунистическата държава (тенденция, която „първата фаза” от търговската сделка няма да промени). Ако технологичният сектор започне да се колебае, това може да повлияе на енергийните и материалните компоненти, и от своя страна да бъде катализаторът за по-голямата пазарна корекция, която много от нас очакват от известно време.

Всичко това прави избухването на вируса точно този тип неочаквано задействащо събитие, от което много участници на пазара се опасяваха - те вече се притесняват от намаляването на маржовете на корпоративните печалби в САЩ, рекордната задлъжнялост, проблемите с ликвидността и отрицателната доходност.

Разбира се, възможно е пазарите да игнорират всичко това за още известно време. Може би Доналд Тръмп ще може да се похвали, точно навреме за изборите през ноември, че при неговото президентство индексът Dow Jones е достигнал 30 000 пункта. Но този потенциален пазарен връх би бил предизвикан от паричната политика и дефицитното харчене, а не от по-продуктивна стратегия на Белия дом.

Това подчертава един по-общ момент: каквото и да се случи с коронавируса, САЩ пропуснаха възможността, не само при Тръмп, но още след финансовата криза през 2008 г., да преформулират стратегията си за растеж, в идеалния случай до такава, основана на повече растеж на доходите, отколкото на инфлация при цените на активите. Това е единственият начин да се гарантира икономическата сигурност в дългосрочен план.

Китай също беше свръх зависим от дълга през периода след финансовата криза. Той също отгледа свои балони във всичко - от недвижимите имоти до облигациите на провинциите. Потреблението и трудовият пазар отслабваха още преди коронавирусът. Доверието в управлението, което вече отслабваше при президента Си Дзинпин, понесе нов удар с първоначалното омаловажаване на кризата от партията.

И все пак, каквото и влияние в крайна сметка да окаже вирусът върху глобалния растеж, фактът, че страховете от рецесия, които не стояха на дневен ред само преди седмица, сега се връщат, изразява нещо много важно.

САЩ все още имат голямо значение за световната икономика, но много по-малко, отколкото преди. Китай, от друга страна, има много по-голямо значение. Колко точно ще стане ясно с развитието на коронавируса през следващите седмици и месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Дано го удари максимално силно. Това е идеалната карфица, която да срещне балона надут от централните банкери по света в последните 12 години, най-големият в историята. Колкото по-дълго заводите в Китай останат затворени заради карантина срещу вируса толкова по-добре... Крайно време е най-големите бенефициенти на социални помощи в света - инвестиращите в акции и имоти да потънат на дъното океана от 250 трилиона $ дълг, който са от 1913 насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
ЕК вчера отпусна 10 милона Е , на фона на дрънканици за 1 трилион за климат . Това донякъде изяснява нещата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Колкото повече се мъчат да не навредят на растежа скривайки факти и реагирайки с половинчати мерки , толкова повече му навреждат . От кога чакам такава обратна връзка . Игнорирането на проблемите е специалитет на съвремието . Да спасим за момента положението , да отложим кризата за утре , да прескочим политически неудобни реформи , да игнорираме дълговото бреме ................. Вирусът много обича да го игнорират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още