IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три страници от Джонсън, 33 – от Барние

Великобритания и ЕС представиха своите позиции за търговско споразумение след Brexit, но на този етап е трудно да си представим, че ще има споразумение

10:31 | 04.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Bloomberg</em></p>

Илюстрация: Bloomberg

Това, което остава като конкретен белег за британската позиция за преговорите, е съобщението в обем 3 страници от премиера, което беше публикувано след неговото изказване. Британската страна настоява за споразумение за свободна търговия, което е „поне толкова добро“, колкото това с Канада, или ще се придържа към договора за напускане и специалното споразумение за Северна Ирландия. Великобритания е суверенна държава, пише в него. 
Няма да има regulatory alignment (регулаторно привеждане в съответствие), т.е. спазване на правилата, в нито една област.

Документът подчертава, че Великобритания ще следва своя политика  по отношение на имиграцията, конкуренцията, субсидиите, околната среда, социалната политика и сигурността на данните, макар и с високи стандарти. Така Великобритания отговаря на правилата на т. нар. „равнопоставени условия“, изисквани от ЕС. ЕС настоява да се спазват минимални стандарти, каквито са често срещаните в блока или в международна употреба. Ситният шрифт на британците гласи, че Великобритания няма да отговори на изискванията, които иначе не биха били необходими в споразуменията за свободна търговия.

По отношение на движението на стоки се казва, че могат да бъдат договорени технически мерки, така че търговията в автомобилната, химическата, фармацевтичната индустрия и други отрасли да не бъдат засегнати. Тук обаче става въпрос за педантично спазване на правилата, тъй като продуктите, произведени във Великобритания, иначе не биха били одобрени в ЕС.

Противно на обещанията, дадени на британските рибари, британското правителство също признава, че Великобритания - подобно на Норвегия и Исландия, ще договаря достъп на флота на ЕС до водите си всяка година. Освен това, правителството настоява, че иска възможно най-бързо да има споразумение за авиация с ЕС, че иска да участва в програмите на ЕС на агенциите и че иска еквивалентност, т.е. навлизане на пазара възможно най-бързо за  финансовите продукти, търговията с продукти на животновъдството, търговията със растения и семена и т.н., както и за предаването на данни.

С концепцията, която преговарящият за ЕС Мишел Барние представи в понеделник, Брюксел предлага на Великобритания всеобхватно споразумение за свободна търговия. Думата „партньорство“ отпада, а за „цел“ се приема липсата на мита и търговски квоти, т.е. ЕС си дава възможност за маневриране. Барние подчертава, че споразумението ще съществува само докато се поддържа открита и лоялна конкуренция и докато споразумението за риболов е включено в споразумението за свободна търговия. Няма да има свободна търговия за британците, ако флотът на ЕС няма достъп до британските риболовни територии.
 
Най-важният критичен момент за британците: ЕС настоява, че ще има споразумение само ако е задължително установено, че се прилагат така наречените условия на равнопоставеност. Това означава британците да не подкопават правилата на ЕС за лоялна конкуренция, регламентите за социалния и трудовия пазар, регулациите в областта на околната среда и правилата за изменението на климата. Това означава, че Обединеното кралство трябва да спазва минималните изисквания, формулирани от ЕС или в съответствие с международните стандарти.

Без хлорни пилета за ЕС

Ако Великобритания наруши това споразумение, ЕС си запазва правото да предприеме действия. На първо място, нова съвместна комисия трябва да вземе решение в случай на спор, но в случай на съмнение разяснения ще внася Европейският съд. Това обаче не означава, че съдът ще решава случая, той ще участва само в изясняването.

Друг важен момент по отношение на търговията с добитък, храни и семена: ЕС настоява да прилага собствените си разпоредби за внос на своята граница, за да защити потребителите. Ако Великобритания иска да внесе измити с хлор пилета от САЩ, може да го направи. Обединеното кралство обаче няма да изнася месото в ЕС, защото това би противоречало на регламентите на ЕС за сигурност.


Иначе Брюксел посочва, че Великобритания е суверенна трета страна. Това означава, че на британските логистични компании е разрешено да транспортират стоки до ЕС, но не и да пренасят товари напред-назад в рамките на ЕС. Същото важи и за авиокомпаниите: на британските компании е разрешено да летят до и от Великобритания, но не и до няколко града в ЕС един след друг. Тези ограничения, разбира се, ще се прилагат и от двете страни.

Изявлението на Мишел Барние е дълго 33 страници. Така че има достатъчно материал за договаряне през следващите месеци. Времето обаче малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още