IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът може да застраши властта на Путин

Пандемията може да не унищожи скоро президентството му, но поставя бомба със закъснител под него

09:32 | 26.04.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хората не вярват вече толкова на руския президент. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Хората не вярват вече толкова на руския президент. Снимка: Bloomberg

Най-лошото от предсказанията на руските наблюдатели - „разрушаването на системата“ или дори „най-големият катаклизъм от 1917 г.“ - все още не е вероятно, поне в краткосрочен план. В руската политическа система има достатъчно устойчивост, а и хората са твърде заети с оцеляването си, за да излязат на улицата. Няма съмнение обаче, че това ще бъде най-тежкото предизвикателство, с което президентът Владимир Путин се е сблъсквал през своите 20 години на власт.

През 2019 г. рейтингът му на одобрение спадна близо до най-ниското ниво в царуването му, според независимия изследователски център Левада. През март неговата популярност беше само с няколко пункта над дъното от 61% от ноември 2013 г. - три месеца преди окупацията на Крим. Неговата арогантна самокороноваща реч на 10 март пред Думата, в която той подкрепи предложението на депутатите да „нулира“ предишните си четири президентски мандата, за да се кандидатира отново през 2024 г., веднага бе отразена от почти половината от анкетираните руснаци. Социологическите проучвания установиха, че 46% не искат да го виждат в Кремъл след изтичането на настоящия му мандат.

След като каза на губернаторите на провинциите да направят най-доброто, на което са способни, но не им отстъпи нито правомощия, нито ресурси, за да постигнат много, Путин напусна Москва. Това неминуемо ще задълбочи усещането на народа, че е изоставен, както и неговото негодувание. Избраното от Путин убежище - бившата дача на Сталин покрай град Валдай - напомня за бягството на съветския диктатор в друга дача след нацистката инвазия на 22 юни 1941 г.

Инструментите, които служиха толкова добре на Путин в предишни кризи - телевизионна пропаганда, подкупи за обществени лидери и политици, избирателна репресия и най-вече доверието на хората в неговия късмет - вероятно този път няма да бъдат толкова ефективни. Сега само около половината руснаци вярват на контролираната от държавата телевизия, спрямо почти 80% през 2009 г. Дори ако Путин преодолее дългогодишното си нежелание да бръкне във валутните резерви на Русия и Фонда за благосъстояние, може да се окаже, че няма достатъчно злато, долари, евро и юани в хазната, за да се подпомогнат руснаците през кризата и да не се позволи на икономиката да навлезе в дълбока рецесия. Най-важното е, че само 35% от руснаците гледат на Путин като на националния лидер с най-голямо доверие, показва проучване, проведено през януари от Левада.

Репресията остава опция, но за първи път основни привърженици на президента могат да му обърнат гръб. По думите на водещия политически икономист Евгений Гонтмахер, те могат „скоро да бъдат тласнати към отчаяние“ поради липсата на пари дори за основни нужди. Насилието може да доведе до национална криза и дори 340-хилядната национална гвардия, която Путин сформира преди четири години от редиците на полицията и МВР, може да има проблеми с възстановяването на реда.

Путин вероятно ще спаси себе си и своя режим. Гневът обаче ще продължи да къкри и вероятно ще се надигне отново през 2024 г., когато руснаците ще трябва да участват в предизборен фарс, за да му придадат легитимност. Covid-19 може да не унищожи скоро президентството на Путин, но поставя бомба със закъснител под него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ако не си разбрал, местните копейки изживяха катарзис. Доскоро разпенено разясняваха, как нямало било вирус, било измислица и гледали да ни е гадно. Т.е. Запада бил виновен.След това запяха друга песен - имало, но го бил пуснал Бил Гейтс през 5 джи- то. Но лилиПутин го биел кат шкембе в дувар и само по непутинските земи щяло да си такова мамата.Последва локдаун в Расийка, което подейства като шамар за родните рубашници, които една седмица изпаднаха в ступор.Сега е манджа с грозде, едни копейници дрънкат за Мангъров и неговата теория, противоречаща си с мерките на жужето от Масква, но в същото време и двете страни били прави.Таварищи, време е да заявите позиция, Мангъров ли е прав или лилиПутин??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
korn
преди 4 години
Къде сте бе русофили,китайцофили и тем подобни. Няма ли да коментирате как Путин е наложил карантина и по този начин убива икономиката и руснаците остават без разбота и ще подивеят от глад. Или че Путин е пионка на Сорос който поробва руснаците. Ако ставаше дума за България или Европейска държава щяхте да хвърляте омраза и слюнки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още