IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските политики, които няма да бъдат същите след COVID

Пандемията промени начина ни на живот, показа много проблеми и някои сектори ще трябва да се променят, за да оцелеят

11:18 | 29.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазаруване след пандемията

Затварянето на магазините и страхът от заразяване научи европейците да разчитат на електронната търговия. Този навик може да бъде запазен, но съпроводен от европейски рамки, които от една страна да подтикнат развитието на сектора, а от друга - да защитят потребителите и работещите в него.

Всъщност пандемията само ускори процеса, наблюдаван от години в ЕС, а именно за стабилно увеличаване на хората, които пазаруват онлайн. Администрацията в Брюксел направи и доста законодателни промени, сред които общи правила за електронната търговия, забрана за блокиране по географски принцип, трансгранични доставки и цифровизация на договорите.

Пандемията обаче показа и проблемите в сектора като например социалната защита на работещите и правата на потребителите в области като необосновано повишаване на цените, безопасността на продуктите и сигурността на личните данни. Както и разбира се, достъпът до услугата от домакинства в селските региони или с по-ниски доходи.

#strongertogether

Солидарността е един от водещите принципи в ЕС и в условията на криза един от девизите на общността - Stronger together ("Заедно сме по-силни") се доказа. Кризата дава възможност да бъде създадено по-устойчиво и сплотено общество, което не само се възстановява от шокове, но и намира начин да се издигне благодарение на тях. Новите технологии също имат място в създаването на силно общество, но трябва да се подхожда внимателно, предупреждават от ЕП.

Транспортът поумнява

Глобалната криза промени начина ни на живот и на придвижване и сега транспортният сектор е изправен пред предизвикателства. Възстановяването му обаче може да бъде устойчиво и това да подкрепи и цялата икономика, както и околната среда. Някои инициативи на ЕС може би подсказват насоката - ограничаване на кратките полети в полза на железопътния транспорт, разработки на нови горива за авиоиндустрията, която все още не е обхваната от ограниченията на емисиите в пълен мащаб.

Добри възможности се откриват и по отношение на морския и водния транспорт, както и за интермодалния транспорт.

Битка за демокрацията

Пандемията се оказа стрес тест за демокрацията по целия свят и това ще е от ключово значение сега, когато икономиките навлизат в месеци с дълбока рецесия. В ЕС има две посоки на развитие - на мултикултурния модел, в чийто център е поставен човекът и неговото благосъстояние, или на авторитарен, националистически модел за развитие.

В условията на криза и в световен мащаб се вижда битката между тези два модела, особено когато много вярват, че тоталитарният режим е решение във времена на криза. На този фон ЕС може да покаже, че човешките ценности могат да бъдат в центъра на системата. Една от заявките в тази насока е обещанието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че общността ще направи всичко възможно ваксините срещу COVID да бъде достъпна до всеки, независимо къде живее.

Европейската сигурност

Пандемията показа добавената стойност на координираните мерки в областта на сигурността, смятат от ЕП. Много държави по света например в момента са уязвими, тъй като нямат силата да спрат разпространението на вируса и това се отразява и на националната им сигурност. В ЕС обаче има воля в тази борба да се включат всички - дори и военни части, когато е нужно строителството на болници, включването на военни лекари и при доставката на храни за населението.

Това взаимодействие между военни и общество може да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Те самите политици отдавна трябваше да са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 3 години
никой освен теб не го интересуват гейпарадите... що ли ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
забрайхте да споменете за гейпapaдите, че вече ги нема .... а тва не е зле като за начало въпреки и черната Харис да стане президентша .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още