IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешната за хедж фондовете 2020 прави трудно избирането на подходящ

Колебанията на пазарите през миналата година правят по-сложно от обикновено да се разграничи умението на мениджъра от късмета му

15:46 | 30.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

При толкова бързото движение на пазарите капризите на пазарния тайминг имаха значение. Вземете базираната в Лондон Helikon Investments. След като напусна Kairos Investment Management в края на септември, един от основалите я партньори Федерико Риджио искаше да стартира своя фонд веднага след изтичането на шестмесечната му клауза за неконкуренция. Това определи началната дата 1 април, малко повече от седмица, след като S&P 500 достигна тригодишно дъно - със сигурност един от най-случайните моменти за стартиране на фонд в скоро време. Въпреки че фирмата правилно напипа съживяването при акциите, Риджио признава, че времето на започване също е помогнало. "Имахме късмет", казва той.

Какви изводи трябва да си направят инвеститорите от ужасната година на някои от най-опитните фигури в индустрията на хедж фондовете? Основателят на CQS Майкъл Хинце в продължение на години се смяташе за един от най-добрите трейдъри на облигации с двуцифрени годишни ръстове зад гърба си преди да претърпи шокираща загуба от 1,4 млрд. долара миналата година. Той компенсира някои загуби, за да завърши годината на около минус 1 млрд. долара, или спад с 35%.

Анализът защо мениджърите са загубили пари и дали могат да излязат на печалба става още по-труден за количествените фондове, много от които се разглеждат като черни кутии от инвеститорите. Renaissance Technologies на Джим Саймънс, вероятно най-добрата марка в бранша, претърпя двуцифрени загуби в проценти на някои от фондовете си. Дори Дейвид Хардинг от Winton Group, чийто водещ фонд преживя най-лошата си година, каза пред Financial Times миналата година, че „няма нито една причина да се предстяваме зле“.

Разграничаването между уменията на мениджъра и късметът му е вечен проблем. Ветеранът от бранша Диксън Бордмън е сред онези, които вярват, че истински умелите мениджъри в крайна сметка ще се справят, дори ако са имали много трудна 2020 година.

„Може ли умните хора да станат глупави за една нощ? Очевидно не“, посочва главният изпълнителен директор на Optima Asset Management. „Ще възстановят ли в крайна сметка силното си представяне добрите мениджъри? Абсолютно."

Инвеститорите, които плащат високите такси на фондовете, могат с известно основание да изтъкнат аргумента, че е работа на мениджъра да се ориентира на пазарите независимо от условията.

Но опасността за инвеститорите е, че избирането на мениджър лесно може да се превърне в отражение на залога им върху пазарите, това дали предпочитат инвестиции в стойност или растеж, и дори на възгледа им относно  цената на акциите на Tesla. Повече от всякога представянето в близкото миналото е малко вероятно да бъде надежден индикатор за бъдещата възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още