IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализмът се откупува на бързи обороти

През 2021 г. компаниите харчат повече от всякога за закупуване на собствени акции – това насърчава цените на акциите, но увеличава дълговете

19:28 | 15.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Манхатън. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Изглед към Манхатън. Снимка: Bloomberg LP

IT компаниите изкупуват най-много

Програмите за обратно изкупуване се възвърнаха отново във всички отрасли. „По-специално големите банки вероятно ще увеличат своите разходи сериозно през 2021 г.“, прогнозира анализаторът Хауърд Силвърблат от оператора на индекси S&P. След като Федералният резерв на САЩ отмени ограниченията си за обратното изкупуване на акции за банките, наложени по време на пандемията в началото на годината, JP Morgan обяви програма за 30 милиарда долара. Всяка дванадесета акция ще бъде върната в банката. Wells Fargo я последва с програма за 16 милиарда долара. 

Преобразувани в еднодневна търговия, според изчисленията на Handelsblatt само въз основа на техните съобщения, американските корпорации ще изкупят собствени акции за по над 2 милиарда евро през следващите 12 месеца. Към това се добавят още 2 до 3 милиарда евро от стари програми, които все още се изпълняват и които се очаква да стартират през следващите месеци.

Компаниите безпроблемно надграждат програмите си отпреди кризата. За 10 години общият брой акции в S&P 500 е намалял с 25 милиарда до около 300 милиарда. Компаниите изкупиха обратно собствени акции за около 5,7 трилиона долара. Това съответства на четири пъти пазарната капитализация на целия водещ германски индекс Dax 30.

С дял от около 40 процента компаниите в IT сектора са най-големите купувачи. Microsoft и Oracle са похарчили над 100 млрд. долара за обратно изкупуване на акции през последното десетилетие.

„Зрелите“ индустрии също инвестират много пари: компании, които растат много малко. Най-големият търговец на дребно в света, Walmart, е похарчил 79 милиарда долара за обратно изкупуване на акции през последното десетилетие. Както обикновено на финансовите пазари, компанията купува само от свободно търгуемите акции на борсата. По този начин предлагането става оскъдно, така че това облагодетелства ръста на цените. Това е и основният интерес на акционерите.

Другото лице на обратните изкупувания

Но обратните изкупувания често имат други последици, както показва примерът на Walmart. За да предотврати продължаващото увеличаване на 50-процентния дял на семейство Уолтън, династията е продала акции на стойност 430 милиона долара на борсата през последните няколко дни. В този случай приходите ще бъдат дарени за благотворителност.

Почти всички компании финансират скъпите си програми с облигации и по този начин – с дълг. Тази тенденция е малко вероятно да се промени, докато доходността по корпоративните облигации е по-ниска от доходността по дивидентите. С всяка изтеглена акция корпорациите спестяват пари за дивиденти - и това постоянно - година след година.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Кой не иска бонуса му от 10 милиона долара да стане 20 милиона? С една дума много полезна и добра практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Има много ползи обратното изкупуване на акции:1. Спестяват се данъци. Според законодателството обратното изкупуване е инвестиция и се приспада от данъците2. Надигат се цените на акциите още. Обратното изкупуване генерира "търсене" на акции, на което реагират софтуерите на борсите и също започнат да купуват за сметка на различни клиенти3. Обратното изкупуване както вече казахме вдига цените на акциите. А Борда та директорите получава годишния си бонус в акции. Кой не иска човека му от 10 милиона долара да стане 20 милиона?С една дума много полезна и добра практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още