IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще трябва да вземе някои трудни решения

Следващата среща на управителния съвет на 22 юли ще бъде много интересна, особено ако Лагард продължава да държи на консенсуса

21:46 | 14.07.21 г. 1
<p>
	Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.<em> Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Съществува широка гама от тълкувания за това как препратката към превишаване на инфлацията може или не може да промени реакционната функция на банката. Самата Лагард, след като многократно обещаваше, че ЕЦБ ще комуникира по-ясно политическите си решения, не успя да хвърли светлина върху това какво означава неясната референция. Когато тя беше попитана за това на пресконференцията след последното заседание, тя не даде информация за това колко дълго или желателно може да бъде превишаването на целта.

Това остави място на други представители на управителния съвет да предложат своята версия.

Финландският губернатор Оли Рен, който лобира публично за преминаване към таргетиране на средна инфлация в стила на Федералния резерв на САЩ, при която политиците позволяват на инфлацията да надхвърли целта, за да компенсира предходните периоди на ниска инфлация, вижда елементи от това в споразумението на ЕЦБ.

„Като цяло мотивацията на прегледа на стратегията и предоставения анализ не са толкова далеч в случая на Фед“, смята той.

„Моята интерпретация на прегледа на стратегията е, че ако подобни икономически сътресения ударят както САЩ, така и еврозоната, реакциите на паричната политика от двете страни на Атлантическия океан няма да са толкова различни“, смята още Рен.

Маклъф посочва разликите. „Ние не правим това, което прави Фед. Ние не правим таргетиране на средната инфлация. Това, което признаваме, е, че особено когато работите на долната граница [на инфлацията], действието, което можете да предприемете, може да доведе до преходно превишаване. Използваме думата преходно, която е различна от думата временно. Това е почти случайно“, допълва той.

Не е изненадващо, че шефът на Bundesbank Йенс Вайдман споделя това четене на стратегията. „Ние не поставяме паричната си политика в зависимост от цели, които не са били постигнати в миналото“, казва той. „Ние не се стремим към по-ниски или по-високи ставки“, допълва той.

В може би най-откровената оценка управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало признава, че банкерите не са имали категорична дефиниция за това как може да изглежда преходно превишаване. „Не обсъдихме никаква продължителност; не обсъждахме никакви цифри. Всичко е свързано с контекста“, коментира той в интервю за Boursorama.

Единодушното споразумение за прегледа е запечатано на първото лично заседание на управителния съвет от началото на пандемията. Предстои да разберем дали събирането е дало конструктивен тон на предизвикателните дискусии, които предстоят, или несъгласията ще се разпространят в следващите дискусии.

Един от ключовите спорни моменти е относно Програмата за закупуване на активи (APP), която някои политици искат да разширят най-малко до 2023 г.

„Мисля, че бъдещите насоки трябва да бъдат адаптирани към новата стратегия. Ще допринеса за компромис по този въпрос ”, казва Сентеньо. „Разбирам, че печелим от разплитането на приложението и лихвените проценти в указанията за напред. В сегашния формат едно от решенията предвижда другото по начин, който според мен не е ефективен“, посочва той.

Други не са съгласни, например Маклъф. „Не съм сигурен, че ограничаването до конкретен график е полезно. Мисля, че трябва да имаме гъвкавост. И със сигурност, в света, в който живеем, колкото повече гъвкавост имаме, толкова по-добре“, смята той.

Бъдещето на програмата за спешна подкрепа за коронавирус на банката също ще бъде подложена на обсъждане, след като ЕЦБ се ангажира да я продължи поне до март 2022 г.

Някои централни банкери вече видяха възможност да се намалят месечните обеми на закупуване на облигации от текущите 80 милиарда евро на срещата през юни, въпреки че повечето подкрепиха предложението на главния икономист Филип Лейн да ги запазят на сегашните нива.

Такова открито предизвикателство може да означава само, че има нарастващо противопоставяне на сегашния курс. Затова и се очаква срещата на 22 юли да бъде изключително интересна.

Ако иска да продължи с протокола си от единодушни решения, Лагард може да се наложи да изведе своите прехвалени умения за преговори на следващото ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
KMETA
преди 2 години
Сигурен бях, че на вещиците маски не им трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още