IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се ера на ETF-те?

Борсово търгуваните фондове са много повече от пасивни стратегии за следване на индекси

21:08 | 25.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Blooomberg</em></p>

Снимка: Blooomberg

Най-голямото им предимство обаче е тяхната гъвкавост. Поради произхода им като схема за следване на индекси, ETF е широко свързван с евтините, пасивни инвестиционни стратегии. Огромното болшинство от активите на индустрията в размер на 9 трилиона долара наистина са в такива схеми. Това обаче засенчва факта, че ETF се е превърнал в много повече от просто пасивен фонд от следващо поколение.

В действителност ETF е адаптивна опаковка за всякакви инвестиционни стратегии и е в състояние да превърне практически всеки пазар в търгуеми, подобни на лего блокове от риск, независимо дали офшорни китайски акции, банкови заеми, волатилността на фондовия пазар или въглеродни кредити. В днешно време почти всичко може да бъде и се поставя в ETF структура - от стратегиите за подбиране на растежни акции на Cathie Wood във фонда й Ark Invest, до стартирането от Tuttle Capital на „анти-Ark“ ETF, който позволява „скъсяване” на водещия фонд на Wood.

Не всички са убедени в трайността и гъвкавостта на структурата на ETF или са развълнувани от нейния подем. Дори Джак Богъл беше скептик. Малко преди да почине, основателят на Vanguard написа, че макар и без колебание да може да нарече ETF „най -успешната идея на финансовия маркетинг през 21-ви век“, той изтъкна, че „предстои да видим дали ще се окаже най-успешната инвестиционна идея на века”.

Несъмнено хората правят глупави неща с ETF, което засяга пазарите. Например, опаковането на деривати, които обикновено биха били извън границите на повечето инвеститори на дребно, е потенциално опасно регулаторно решение. Освен това, за разлика от взаимните фондове, ETF не могат да бъдат затворени за нови инвеститори - структурен недостатък в някои области, където може да има намаляваща възвръщаемост, ако инвестиционната схема стане твърде голяма.

Преди всичко, вероятно винаги ще има въпросителни относно устойчивостта на процеса по емитиране и обратно изкупуване на акции, който е в основата на екосистемата на ETF. Структурата се държеше добре в разгара на световната финансова криза и при коронавирусния пазарен срив, но всяка криза е малко по-различна и следващата може да разкрие скрити недостатъци.

В някакъв момент обаче критиците трябва да спрат да обвиняват обвивката за всичко, което тормози пазарите, а вместо това да сочат с пръст хората, които вкарват неподходящи или опасни активи в нея, или инвестират без да разбират какво купуват.

Никой не обвинява взаимните фондове като цяло за всеки пристъп на идиотизъм, сполетял инвеститорите в конкретен такъв. ETF също не трябва да се третират като хомогенна група. Взаимният фонд скоро няма да изчезне, но следващата инвестиционна ера вероятно принадлежи на ETF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още