IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските корпоративни облигации ще са инвестиционно убежище през 2022 г.

През 2021 г. изобилните емисии на ДЦК задушиха корпоративния кредит, но през 2022 г. ще е различно

21:00 | 28.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Добрата новина е, че - със спредовете спрямо държавните облигации, изглеждащи по-малко слаби - пазарите ще се отворят отново през новата година благодарение на отложеното търсене от инвеститори, които искат да се диверсифицират в посока корпоративен дълг. Не всичко е лошо за корпоративните емитенти: доходността на държавните облигации се коригира надолу, така че общите разходи за емитиране би трябвало да бъдат малко променени. Ако икономическият климат остане благоприятен, едно лошо тримесечие ще може лесно да се пренебрегне. Като цяло, с няколко фактора, ограничаващи емитирането, корпоративните спредове и активността трябва да бъдат сравнително добри през 2022 г. - ако оставим настрана новите ковид варианти.

Компаниите, които трябваше да издадат дълг, вече се възползваха от невероятно благоприятните условия, предоставени от огромните пандемични монетарни и фискални стимули за възстановяване - като изобилието от евтино финансиране увеличи склонността към заемане при много по-дълги матуритети. Анализаторите на Unicredit отбелязват, че средният матуритет на средносрочните и дългосрочните държавни облигации в еврозоната се е повишил до рекордното ниво от почти 11 години през 2021 г., въпреки че очакват това да започне да се обръща през следващата година. Матуритетът на корпоративния кредит естествено последва тази тенденция.

Банките също изглеждат в добро здраве, тъй като инвестиционното банкиране стимулира растежа на печалбите им. Те имат широк достъп до заеми с трилионите евро щедра монетарна политика на Европейската централна под формата на целеви операции по дългосрочно рефинансиране. Това означава много възможности за компаниите да структурират своите дългови нужди.

S&P Global Ratings очаква делът на дефолтите при компаниите със спекулативен рейтинг да се понижи още - от 3,3% на 2,5%; при техният сценарий за бичи пазар този дял може да спадне до 1,5%. Въпреки че тази година имаше 13 дефолта в Европа, това е значително подобрение спрямо 42-те кредитни събития през 2020 г. Подобренията на рейтинги надвишиха влошаванията. Стимулите действаха като голяма защитна мрежа.

При вероятното покачване на лихвените проценти в САЩ и Обединеното кралство европейските кредитни спредове биха се възползвали. Ако икономиките продължат да растат, корпоративният дълг ще изглежда по-добре в сравнителен план поради нарастващите печалби, за разлика от правителствата, с техните постоянно нарастващите дългови тежести. Освен това корпоративните емисии ще намалеят по естествен път, ако доходността се повиши и заемите станат по-скъпи. ЕЦБ също така се ангажира да купува много по-малко държавен дълг през 2022 г., като част от своите програми за изкупуване на активи.

Супер ниските лихви позволиха на компаниите да рефинансират евтино дълговете си - и мнозина се възползваха от възможността. Но този прозорец може би се затваря. Ще е необходимо значително увеличение на сливанията и придобиванията, за да се види фундаментално повишаване на корпоративното търсене за ново финансиране. Като цяло, 2022 г. трябва да бъде по-нормална за инвеститорите в корпоративни облигации след люшканията през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още