IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите губят доверие в централните банки

Западните страни се забавиха много с предприемането на мерки за овладяване на инфлацията

12:07 | 13.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки могат да контролират обема на парите, като определят правилата за отпускане на заеми от търговските банки, като например да изискват по-високи нива на задължителните резерви. В славните дни на Бундесбанк, преди еврото, немските монетарни власти поддържаха политика, която произвеждаше ниска инфлация и добър растеж на германската икономика, като контролираха количеството пари в обращение

Европейската централна банка пое управлението, когато еврото стартира. Тя се присъедини към Фед и други в насочването на политиката не чрез монетарните цифри, а чрез изследване на инфлационния натиск в реалната икономика.

Тези банки имат теория, че могат да преценят общия капацитет на икономиката, която обслужват. Ако търсенето е твърде близо до капацитета, те казват, че трябва да затегнат политиката, за да спрат инфлационния натиск. Ако търсенето е твърде много под капацитета, те трябва да предложат монетарни стимули, за да намалят разликата. През последните седмици те промениха мнението си за това къде се намираме по отношение на капацитета.

Има повече преценка при оценяването на капацитета, отколкото в измерването на сумата пари, налична по банкови сметки и в брой. Спомням си от дните си в индустрията, че капацитетът на фабриките беше еластичен. Може да сте в състояние да налагате допълнителна смяна или две, преминавайки от едносменен или двусменен ден към дву- или трисменен 24-часов модел. Може да имате запаси за изчистване. Може да имате резервна линия.

В други случаи не можете да наемете бързо качествена работна ръка; или снабдяването с компоненти е ограничено, ако искате да увеличите производството; или фабриката ви работи на максимум, а запасите вече са твърде ниски.

Ако икономиките се нуждаят от внезапно увеличение на доставките от маски за лице, е възможно бързо да се увеличи производството им, като се отклони това от други сравними продукти. Но ако не ни достигат микропроцесори, са необходими няколко години, за да проектираме, изградим и пуснем в експлоатация нова голяма фабрика за чипове – или три години, за да се преодолее глобалният недостиг.

Въпреки че централните банки не таргетират растежа на парите, резултатът от действията им тази година ще бъде да го забавят в развитите страни от извънредните темпове, използвани за противодействие на локдауните. Ако преценят добре този растеж, не се паникьосат и не го ограничат твърде много, те могат да изпитат мекото кацане, което очакват пазарните бикове.

Може да видим най-лошото от инфлацията тази пролет, което ще бъде последвано от намаляване на темпа на увеличение. Това предполага, че ръстът на заплатите ще остане под силните повишения на цените при пиковете, а много от недостига постепенно ще се преодолее чрез добавяне на повече капацитет.

Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още