IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите губят доверие в централните банки

Западните страни се забавиха много с предприемането на мерки за овладяване на инфлацията

12:07 | 13.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Опасности има и от двете страни на тази щастлива медиана. Ако недостигът на работна ръка и нежеланието за връщане към работната сила вкоренят високите нива на инфлация в заплащането, покачването на цените ще продължи, което ще наложи по-строги действия на централните банки, които пазарите на акции и облигации няма да харесат. Ако централните банки забравят отново дългите лагове и се терзаят от предприемането на прекалени действия, преследвайки исторически високата инфлация, след като тя спадне, също ще имаме мечи пазар.

За тези, които виждат инфлацията като твърде малко стоки, перспективите са противоречиви. Виждаме силен недостиг на контейнери и корабен капацитет, на дървен материал и петрол, алуминий и газ, електронни чипове и някои храни. Марките и продуктите се изчерпват, което отразява скоковете в търсенето или недостига на суровини и компоненти.

Най-лошото е общият недостиг на енергия. Ниските нива на вятъра в страните, зависещи от вятърни паркове, изостриха недостига на газ, докато производството на електроенергия премина към изкопаеми горива. Русия си играе с обемите на газ в Европа, докато ОПЕК запази известен контрол върху обемите на петрола.

Желанието на Запада да премине бързо към зелена енергия доведе до значителни намаления на мощностите за производство на въглища и ядрена енергия, които трябва да бъдат заменени с нещо по-добро. Недостигът на шофьори на камиони постепенно намалява, тъй като повече хора се обучават, а заплатите и условията се подобряват. Поръчани са повече контейнерни кораби, което обещава подобрение през следващата година. Налице е и движение към повече национална самодостатъчност, тъй като хората виждат как прекомерно разширените глобални вериги за доставки могат да ги оставят в недостиг.

Пазарите ми казват, че с нарастването на лихвените проценти секторите на растежа ще пострадат най-много, тъй като трябва да дисконтираме бъдещите им парични потоци с по-висок процент. Въпреки че това е вярно, по-високите лихви могат също да ударят по-силно задлъжнелите циклични и зрели компании, а инфлацията затруднява живота на фирмите, които се стремят да добавят скромна стойност към волатилните и податливи на инфлацията суровини.

Виртуалният портфейл на FT държа 22% кеш заради тези проблеми, най-добрата част от него през януари. Радвам се, че извлякох значителни печалби от някои от глобалните активи за чиста енергия и някои от дигиталните вложения миналата година. Основното вложение в акции, което поддържа балансирания статус на фонда, е в световния индекс, който спадна през последните четири седмици. Има основателни причини да се тревожим за доста специализирани сектори и стратегии в тези условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още