IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете пред развиващите се пазари се увеличават

На хоризонта се очертават по-високи лихви в САЩ и по-силен долар, което ще направи дълговете на тези държави трудни за обслужване и ще свие инвестициите

16:53 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Комбинацията от високи лихвени проценти и относително слаба инфлация може да бъде огромен магнит за инвеститорите в инструменти с фиксиран доход. Високата доходност на облигациите в твърда валута – емитирани предимно в долари и евро от по-малки нововъзникващи пазари, вече изглежда доста примамлива.

Повече от десетилетие обаче лихвените проценти в развиващите се икономики падат и техните валути отслабват, което прави облигациите в местна валута по-малко привлекателни за чуждестранните инвеститори. Сега, с високи вътрешни лихвени проценти в по-големите нововъзникващи икономики, традиционната несвързана търговия – вземане на заеми, където лихвените проценти са ниски, за да се инвестира там, където са високи, може и да се съживи, като предизвика дългоочакван бум на облигациите в местна валута.

„Ако напиша още един доклад, в който се казва, че даваме положителна оценка на местния дълг на развиващите се пазари, ще бъда уволнена“, шегува се Полина Курдявко, ръководител на отдела за дългове на нововъзникващите пазари в BlueBay Asset Management. „Това не се е случвало от 12 или повече години, но този път най-накрая стана“, допълва тя.

„Намираме се в криза“, добавя Курдявко. „Не си спомням година като тази, в която да има толкова много рискови събития, които биха могли да се превърнат в двуцифрена положителна или двуцифрена отрицателна възвръщаемост“, казва още тя.

Основното рисково събитие за развиващите се пазари през 2022 г. е повишаването на лихвените проценти в САЩ. Историята показва, че когато САЩ имат свой собствен проблем с инфлацията, с който трябва да се справят, това е лошо за развиващите се пазари.

Покачването на лихвените проценти в САЩ поражда два проблема. Първо, те намаляват привлекателността на инвестирането в активи на нововъзникващите пазари, което затруднява привличането на чужд капитал. Коригираната с инфлацията доходност по 10-годишните държавни облигации на САЩ, която беше отрицателна през цялата пандемия, се повиши тази година от около минус 1% до минус 0,5%. Това може да не изглежда значително, нито много привлекателно в сравнение с доходността от активи на развиващите се пазари. На пазарите обаче посоката е толкова важна, колкото и нивото.

Инвеститорите изглежда са съгласни. С изключение на Китай, акциите и облигациите на развиващите се пазари отчетоха до 7,7 млрд. долара отлив от чуждестранни пари през януари, според данни на Института за международни финанси.

Вторият проблем с увеличаването на лихвите в САЩ е, че те са склонни да водят до поскъпване на долара спрямо други валути. За развиващите се страни, където валутите често са нестабилни, това увеличава разходите за обслужване на всички съществуващи дългове, деноминирани в долари, и оскъпява чуждестранното финансиране, което допълнително ограничава инвестициите.

Това е лошо и за търговията, която се нуждае от инвестиции в логистика и вериги на доставки. Налице са все повече доказателства, че подобни разходи надвишават всички ползи за износителите от факта, че техните собствени валути стават по-конкурентоспособни спрямо долара.

В краткосрочен план, казва Гита Гопинат, главен икономист в МВФ, „широкото използване на щатския долар в търговията означава, че обемите на износа в продаващата страна не реагират много на обезценяването на нейната валута“.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още