IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция пак се замисля за регулиране на социалните медии

Убийството на учителя Самюел Пати повдига ожесточени дискусии за местното законодателство за речта на омразата, тормоза и тероризма

13:45 | 20.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Шокът от убийството на учителя Самюел Пати, показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед в час, посветен на свободата на словото, поднови дискусиите във Франция за регулиране на социалните медии.

Няколко министри призоваха за по-строги правила, след като стана ясно, че жертвата е била заплашвана в социалните мрежи, преди да бъде убита в края на миналата седмица, пише онлайн изданието Politico.eu.

Френски представители от Google, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok и Snapchat са свикани на среща от министъра, отговарящ за гражданството, Марлен Скиапа. Компаниите са помолени да излязат с „конкретни предложения“ относно „кибер-ислямизма“, коментира запознат източник пред изданието.

В понеделник сутринта вътрешният министър Жералд Дарманен посочи, че ще се бори с „терористичната пропаганда на социалните мрежи“. Авторите на 80 публикации, които изразяват подкрепа за нападателя, се наблюдават, съобщиха от правителството.

"Тези, които са участвали в публичния линч на този учител, са по някакъв начин отговорни за случилото се", коментира Габриел Атал, говорител на правителството, в неделя.

Силната реакция дойде, след като стана ясно, че бащата на един от учениците на Пати е изразил в социалните мрежи гнева си към учителя и е призовал за уволнението му. Пати е предложил на учениците възможността да напуснат класната стая, ако са обидени от изображенията. Публикациите на бащата са били споделени чрез групи във Facebook и съобщения в WhatsApp, което е привлякло вниманието на радикални групи.

Веригата от събития хвърля неприятна светлина върху това, което (не) е направено в страната за справяне с проблема. По-рано тази година Конституционният съд на Франция отхвърли законопроект, който имаше за цел да ограничи разпространението на реч на омразата в социалните медии.

Законодателят, който стои зад законопроекта – Летисия Авиа от партията La République en Marche на Еманюел Макрон, заяви, че все още работи по борбата с речта на омразата и обмисля нов законопроект, наред с други възможности. Други депутати от опозицията, включително консервативният лидер Кристиан Жакоб, заявиха, че също ще направят предложения за регулиране на съдържанието в социалните медии и анонимността в интернет като начин за борба с тероризма.

Групите, въвлечени в борбата с речта на омразата онлайн, критикуват ролята на социалните медии, но и подчертават пропуските в съществуващите правила. Пати е подал жалба в полицията, след като е бил уведомен за заплахи, идващи от социалните медии. Той е алармирал и шефовете си. Неправителствена организация е докладвала на властите акаунта на убиеца му, съобщава френската медия Le Point.

Неправителствени организации имат "специални канали с технологични платформи“, казва Доминик Сопо, ръководител на неправителствената организация SOS Racisme. Според него обаче борбата с речта на омразата "не е приоритет на правителството". „Тъй като полицейските ресурси не са достатъчни, не беше обърнато достатъчно внимание на тормоза в ежедневието“, добавя той.

Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още