IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделенията в Запада заплашват Украйна

Те могат да обрекат страната на дълга и брутална война на изтощение

11:14 | 16.06.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на войната във Виетнам президентът Линдън Джонсън пита един от висшите си генерали какво ще е необходимо „за да се свърши работата“. Военният отговорил като поискал дефиниция каква точно е тази работа. По-късно проучване на Белия дом определя победата във Виетнам като „показване на Народния фронт за освобождение на Южен Виетнам, че не могат да спечелят“, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.  

Сега, докато подкрепят Украйна във войната ѝ с Русия, западните сили отново се изкушават да определят победата като нереализиране на загуба. Украинците се притесняват, че ще им бъде дадено достатъчно, за да продължат да се бият, но не достатъчно, за да победят Русия. Това е мъчителна перспектива в момент, когато градовете им са опустошавани, а украинската армия губи стотици мъже на ден, докато се бори да спре настъплението на Русия.

Неотдавнашна статия на президента Джо Байдън определи като основна цел на Америка запазването на свободна и независима Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц често е посочвал, че Русия не трябва да спечели, но никога не каза, че Украйна трябва да постигне победа. Говорител на Еманюел Макрон информира анонимно, че Франция иска Украйна да победи, но самият президент все още не е произнесъл тези думи.

За разлика от тях, британският премиер Борис Джонсън заяви просто, че „Украйна трябва да спечели“. А премиерът на Естония Кая Калас каза: „Целта трябва да бъде победата, а не някакво мирно споразумение.“

Разликата между онези, които призовават за украинска победа, и тези, които се ограничават да заявят, че Русия не трябва да спечели, е много повече от въпрос на нюанс. Тя диктува решаващи решения относно вида въоръжение, което да бъде предоставено на Украйна - и дали и кога да се настоява за мирно споразумение. Естонското отхвърляне на „някакво мирно споразумение“ контрастира със заявената от Байдън цел да постави Украйна „в най-силната възможна позиция на масата за преговори“.

Зад тези възгледи се крие разлика във възприемането на заплахата. Тези, които виждат руския империализъм като голямата опасност, са готови да призоват за украинска победа. Този лагер включва Полша, Великобритания, Прибалтийските държави и Финландия.

Онези, които се тревожат най-много от потенциална война между Русия и Запада, ще говорят само за това, че Москва не трябва да спечели. Те се опасяват, че настояването за категорична украинска победа може да доведе до пряк конфликт между Русия и Запада или до използване на руско ядрено оръжие. Франция и Германия са в този лагер.

САЩ, решаващо, са някъде по средата – опитват се да балансират отговора си и на двете заплахи, след като предоставят по-голямата част от военната помощ за Украйна. Доминиращата гледна точка в администрацията на Байдън е, че след като се е тревожил твърде много за евентуален ядрен конфликт в началото на войната, Западът сега рискува да се тревожи твърде малко.

Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Много протсо, но си прекалено т,ъп да го проумееш. Обстрелват ги от тяхните си позиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 1 година
ухаа, кеф ми е да гледам юсайската борса, направо мед ми капеее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Малоyмна копейко, след като руски наемници и запасняци атакуваха Донецк и Луганск преди 8 години, започна конфликта. Уж като граждански. Но изпратените "недоволни граждани" от Мордор огънаха капачките и тогава дойдоха зелените човечета на Пyтткин. И започна военния конфликт. За 8 години умряха 14000 души от двете страни, а причината за това е единствено в Пyтткин, изпратил Гиркин и зелените човечета там! Същия тоя Гиркин, който псува сега Пyтткин и оня папуас шойгу. Нищо не знаеш, но се пенявиш тук за шепа копейки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
че тоя няма да ти даде отговор е ясно... но дай линк моля те! Все пак този факт на мен не ми беше известен, може би заради факта че меддите ни са про Кремълски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
е как са ги тероризирали, като от 8 години са под руска окупация... я си изясни опорките, че нещо си твърде глууупав и не си ги разбрал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Нещо атлантопитеците са се активизирали тези дни. Хубаво нещо е това. Щом са се активизирали, значи са вдигнали кръвното.. значи всичко е наред.... всичко върви в правилната посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Личи си ,че не си прочел докрая коментара на колегата :) Но какво да очакваш от хора които вярват ,че ги пръскат (***)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Я па тоа, за умен се бара. А осем години обстрелване на мирни жители в жилищни квартали кой го извършва? Римският папа ли. Избити са по този начин 15 хиляди мирни жители, ама това не било геноцид. В последните седмици обстрелът с мини и снаряди е особено интензивен. Бе ай сиктир, мерзко човече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
Виж, когато си глуппав е по-добре да си мълчиш, отколкото да си отвориш устата и да потвърдиш съмненията, че си такъв. Официално съобщение от назначения за лидер в ДНР Денис Пушилин посочва, че за 2020 и 2021 на територията на ДНР има осем инцидента на етническа основа. ОСЕМ. За две години. Тези глупости за етническо прочистване е една много смешна руска пропаганда и действително трябва да си с много ограничен интелект, за да повярваш в това. Между другото, Мариупол, Херсон и Харков са градове, в които 90% от населението са руско говорящи и тези хора живееха спокоен живот преди 24 февруари. Нещо повече, имаха симпатии към Русия. Днес ненавиждат тази страна. Голяма част от приятелите на баща ми в Луганск / там е завършил висше образование / са етнически руснаци. Тези хора бяха бомбардирани от Русия и днес не искат и да чуят за нея и за т.нар. русский мир. Във връзка с крайно неграмотното промотиране на руска пропаганда от твоя страна ще си позволя да задам един въпрос, респективно с интерес ще очаквам да дадеш някакъв смислен отговор. Моля да ни обясниш коя държава през последните осем години 11 пъти постави искане в ООН да бъде създадена работна група на терен, за да разследва твърденията за етническо прочистване, а също така коя държава упражни правото си на вето в Съвета за сигурност - 11 пъти, за да не допусне това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Добро утро :) Тук си задай въпрос защо русия се лакоми за още територии ?!?! Няма ли си достатъчно ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още