IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се огъне ли Фед пред евентуален натиск на пазара?

Понижението на лихвите в края на месеца е гарантирано, въпросът е ще има ли още едно през декември

08:10 | 29.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: gettyimages

Колкото и усилено Федералният резерв да се опитва да си осигури пространство за маневриране по отношение на паричната политика, с наближаване на времето за вземане на решение тази гъвкавост става по-ограничена, пише Колби Смит за Financial Times.

Това е мнението на наблюдателите на централната банка през седмиците, откакто Фед намали основния лихвен процент едва за втори път след финансовата криза. Очаква се ново понижение на срещата на 30 октомври, но служителите на институцията се постараха да подготвят инвеститорите за пауза след това съкращаване, ако не настъпи обрат в икономическите данни.

Досега инвеститорите приемаха тази реалност, като шансовете за по-нататъшно намаление на лихвите през декември са само 30%, според цените на фючърсните договори върху федералните фондове.

Но ако инвеститорите засилят очакванията си за ново понижаване на лихвите по-късно тази година, Фед е напълно възможно да се окаже подложен на натиск да действа отново, в противен случай рискувайки да предизвика пазарна разпродажба.

В дните преди т. нар. „период на затъмнение“ на Федералния резерв - в който служителите мълчат за около две седмици преди срещата на централната банка - заместник-председателят Ричард Кларида подготви почвата за пауза от страна на Фед по отношение цикъла на облекчаване. "Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание", каза той.

Президентът на нюйоркския клон на Фед Джон Уилямс повтори този коментар по-рано този месец, както направи и председателят Джей Пауъл на реч в Денвър, Колорадо само преди няколко седмици и също по време на пресконференцията си след решението от септември.

Въпреки че решенията на Фед относно паричната политика може да не се определят по предварително определен път, при последните срещи централната банка се изправи пред повишени очаквания от инвеститорите за това колко монетарно приспособяване е необходимо, за да се предотврати икономическото забавяне и по думите на Пауъл „да се поддържа експанзията“.

„До известна степен пазарът продължава да притиска Фед в ъгъла“, коментира Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab. „Те винаги правят това, което пазарът до голяма степен очаква“.

Намаляване на лихвите с четвърт процентен пункт на заседанието през следващата седмица е почти гарантирано, като се има предвид, че шансовете за това, калкулирани в цените на фючърсите, вече достигат 90%.

Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
clwnjester
преди 4 години
И на мен ми се струва, че Доу Жоунса ще крашне. Не си представям обаче да стане като 29 г, да фалират банките. Не си представям и да я закъсат с дълът. То долара от както махнаха златния стандарт е фиатен, демек могат си печатат колко искат.Друга е бирата обаче с Китайците. В америка, една шепа народ според китаеца. А на американците не им се бачка като на китайците. Моментът, в който китайските стоки станат по-качествени от американските, нещата се обърнат, и тогаз капитализацията Доу Джоунса ша крашната. Друг вариант за краш, не мога си представа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
"СКОК ОТ БЛИЗО ЧЕТИРИ ПЪТИ ЗА ПЕРИОД ОТ 2009 ДО 2018 ГОДИНА !!!"От 1921 до 1929 DJIA скача цели 5 пъти, не случайно 20-те се наричат "Roaring Twenties" в американските книги по история. Причината за този растеж не е производство, а дядото на днешните QE политики т.е. ненужни "стимули за икономиката" за борба с безработицата след голямата война. И резултатът от стимулите за икономиката е Великата депресия. Днес е същото и този балон ще донесе нова още по-велика депресия. 2008-2019 повторение на 20-те и много иронично ще бъде когато балоните се спукат и пак видим спад на DJIA от 90% както през 1929.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Принципно си прав. Такава е логиката , освен ако някой от големите играчи реши да я наруши. Виж как се движат нещата с цитираният от теб индекс Дау Джоунс.След възходящ тренд нагоре в началото на 2008 индекса потъва рязко надолу достигайки дъно от 7 000 пункта в началото на 2009 година. От този момент започва възходящ тренд до началото на 2018 година когато индекса е стигнал нива 27 090 пункта. СКОК ОТ БЛИЗО ЧЕТИРИ ПЪТИ ЗА ПЕРИОД ОТ 2009 ДО 2018 ГОДИНА !!!От 2018 година до момента се наблюдава едно ПЕРЕПЕЛКАНЕ на индекса нагоре , надолу в диапазона 23 327 - 27 090 !!Към момента той е доволно надут до 27 090 и както ти сочиш не се явява необходимост от промени в паричната политика, ОСВЕН АКО АЛЧНИТЕ ЗА ПЕЧАЛБИ СПЕКУЛАНТИ НЕ ЖЕЛАЯТ ТОЗИ ВЪЗХОДЯЩ ТРЕНД ДА ПРОДЪЛЖИ НАГОРЕ КАКТО Е БИЛО ПРЕЗ ПЕРИОДА 2009 - 2018 година. Мисля, че нещата не зависят само от ФЕД , но и от тези с дръпнатите очи. Според мен ШАНХАЙСКАТА фондова борса , а не американският индекс Дау Джоунс определят процесите слючващи се в световната икономика. ПРИМЕР : В периода октомври 2006 до октомври 2007 скока бе от нива 1,725 пункта до 5,923 , за да се върне в първоначалното си положение отново в края на октомври 2008 година. Една подобна акция на ВДИГАНЕ И СВАЛЯНЕ на акциите на жълтурковците имаше през периода октомври 2014 до март 2016 година, след което се кротнаха под натиска на Тръмп.Съгласен съм с теб , че ако има нещо да се случва то ще е в началото на 2020 година , но не и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
clwnjester
преди 4 години
Нещо логически не ми се връзва да намалят лихвите тая седмица. Доходността на 6 месечните ДЦК е 1.62%. Не се връзва да намалят лихвата на 1.5%. По-вероятно декември да я свършат тая работа. Другото което е Доу Джоунс не потъва, а се държи. Трето, тия ако издумкат патроните с лихвите, като закъса реално икномомиката, кво праим ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Фиатните пари никога не са довели до стабилност и просперитет, а точно обратното всеки опит за тяхното използване завършва с тяхната хиперинфлация. $ е най-дълго оцелялата фиатна валута, но не му остава много... Не случайно самият Томас Джеферсън е предупредил за огромната опасност за мира и просперитета срещу т.н "парична политика" и централните банки са били абсолютно забранени от 1776 до 1913. Време е забраната се завърне отново... След като $ се ще кажем сбогом и на ФЕД и на ЕЦБ и на БНБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Toranaga
преди 4 години
ФЕД се е огънал още от времето на Бернанке ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
За мен е по-интересно дали ще се огъне Украйна, да си продаде земята, връщайки дълг към един от собствениците на ФЕД - Ротшилд:"...По-важна в значителния бизнес на семейство Ротшилд е покупката на украинския дълг на изгодни цени. Дори по време на дълбоката политическа криза през 2013-14. по-голямата част от държавния дълг на Украйна беше купен от Франклин Темпълтън, американски инвестиционен фонд, в интерес на американското семейство Ротшилд. Американските медии говориха за портфейл от 7 милиарда долара, от които до 2017 г. малко повече от един милиард останаха собственост на фонда останалите бяха препродадени с впечатляващ марж на други собственици.Между другото, маржът беше формиран чрез организиране на доста сложна операция. Представителите на Ротшилдови се отказаха от изискванията за навременното погасяване на държавния дълг на Украйна към частните инвеститори, при условие че в бъдеще Украйна изплати сумата (в резултат на преструктурирането на дълга) няколко пъти по-висока от самия дълг.При тези условия Украйна през следващите десетилетия трябва да плати на Ротшилдови повече от 100 милиарда долара. Анализирайки тази операция, подписана от украинското правителство (при премиерата Арсений Яценюк, който представи тази измама като голямо постижение), Ротшилдови просто препродадоха финансовите си задължения на Украйна на други финансови спекуланти...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
крас
преди 4 години
"Паричната политика не е предварително зададен курс и комисията ще я определя от заседание на заседание" - КАЗВАТ ОТ ФЕДИЗВОДА Е ЯСЕН - липсата на дългосрочен курс на поведение доказва ЗАВИСИМОСТИ на ФЕД от ВЕЧЕ НАСТЪПИЛА КРИЗА, която централната банка ще преодолява в зависимост от БЪРЗО ПРОМЕНЯЩАТА СЕ ОБСТАНОВКА НА ПАЗАРА ОКАЗВА СЕ ЧЕ НЕ ФЕД, А ПАЗАРА СЪС ЗАЛОЖЕНИ В НЕГО СПЕКУЛАТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ПОВЕДЕНИЕТО НА ФЕД. Подобно поведение на ПАЗАРА е продиктувано от опита му да задържи на тези нива надутият до гръмване пазар на акциите при който за да се постигне изискващата се ликвидност може да се стигне ДО МАСОВА ИМ ПРОДАЖБА.Подобен сценарий би довел не само до СРИВ НА ПАЗАРА НА АКЦИИ, но и до ДЕКАПИТАЛИЗИРАНЕ НА БАНКОВИ АКТИВИ, което ще повлече след себе си и ОБЛИГАЦИОННИЯ ПАЗАР.ФЕД е вкаран в месомелачката изискваща увеличаване на паричното предлагане. Докога може да продължи това и как ще реагират КИТАЙЦИТЕ на случващото се??Не е ли свързан проблема с поведението на КИТАЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА и пускането на печатницата на пари в Китай, който обаче запази лихвените си проценти?ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ФЕД Е ИЗЦЯЛО В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА КИТАЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА И ПО ТОЧНО ОТ ПЪРВИЯТ СЕКРЕТАР НА ККП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още