Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Какъв ще е механизмът за алтернативна фискална отчетност на е-магазините?

До края на януари НАП, работодателски и браншови организации ще предложат начин за отчитане на разплащания и продажби по електронен път, посочва Ясен Танев

гледано: 1579   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Големите ползи на алтернативната фискална отчетност за онлайн търговците в България ще бъдат в това, че те ще могат да работят оперативно и много по-безпроблемно. Това коментира  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.
Още по темата

„Със софтуерната фискализация НАП предлага да предостави алтернативен начин на електронните магазини да фискализират информация, свързана с техните разплащания и продажби, по електронен път без използването на фискално устройство от класически тип“, посочи той.

Ясен Танев напомни, че до края на януари Националната агенция за приходите, работодателските и браншовите организации трябва ще предложат механизъм за софтуерна фискализация за електронна търговия.
По думите му, при фискализация без класически фискален апарат предаването на данни от бизнеса към НАП може да се „говори за фискализиране на документи“.

„Подходът ще бъде да се криптира съобщението, съдържащо фискалната информация, то да се подпише и да се предаде по защитен канал до НАП“, каза председателят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер и добави, че въпросният канал може да бъде пряк или информацията да бъде предадена чрез посредник. 

Относно разходите Танев заяви, че вероятно сумата за обмен на данни ще бъде по-малка, но ще трябва да се плати за интеграция между електронния магазин и сървъра на НАП.

„Трябва да се плати за ключове, който ще криптират съобщенията. Тяхната цена е от рода на тази на електронните подписи, да сметнем средно 50 лв. на година за криптография“, отбеляза Ясен Танев и уточни, че по въпроса за връзката между магазина и НАП или посредника цената може да варира около под и над 100 лева на година, но разходите могат да бъдат минимизирани.

Ще паднат ли разходите за фискална отчетност при електронен бизнес?  Ще се защити ли бюджетът с приходите от електронна търговия? Ще се увеличи ли броят на регистрираните е-магазини?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Обезценките за кредитен риск оказват натиск върху доходността и капитала на банките