IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще е механизмът за алтернативна фискална отчетност на е-магазините?

До края на януари НАП, работодателски и браншови организации ще предложат начин за отчитане на разплащания и продажби по електронен път, посочва Ясен Танев

15:10 | 12.01.21 г.
Какъв ще е механизмът за алтернативна фискална отчетност на е-магазините?

„Със софтуерната фискализация НАП предлага да предостави алтернативен начин на електронните магазини да фискализират информация, свързана с техните разплащания и продажби, по електронен път без използването на фискално устройство от класически тип“, посочи той.

Ясен Танев напомни, че до края на януари Националната агенция за приходите, работодателските и браншовите организации трябва ще предложат механизъм за софтуерна фискализация за електронна търговия.
По думите му, при фискализация без класически фискален апарат предаването на данни от бизнеса към НАП може да се „говори за фискализиране на документи“.

„Подходът ще бъде да се криптира съобщението, съдържащо фискалната информация, то да се подпише и да се предаде по защитен канал до НАП“, каза председателят на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер и добави, че въпросният канал може да бъде пряк или информацията да бъде предадена чрез посредник. 

Относно разходите Танев заяви, че вероятно сумата за обмен на данни ще бъде по-малка, но ще трябва да се плати за интеграция между електронния магазин и сървъра на НАП.

„Трябва да се плати за ключове, който ще криптират съобщенията. Тяхната цена е от рода на тази на електронните подписи, да сметнем средно 50 лв. на година за криптография“, отбеляза Ясен Танев и уточни, че по въпроса за връзката между магазина и НАП или посредника цената може да варира около под и над 100 лева на година, но разходите могат да бъдат минимизирани.

Ще паднат ли разходите за фискална отчетност при електронен бизнес?  Ще се защити ли бюджетът с приходите от електронна търговия? Ще се увеличи ли броят на регистрираните е-магазини?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още