IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 200 млн. лева държавен дълг ще бъде поет през февруари

МФ ще предложи книжа със срочност от пет години при фиксиран лихвен процент от 0,01 на сто

12:34 | 04.02.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още 200 милиона лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет през втората седмица на февруари.

Министерството на финансите ще предложи книжа със срочност от пет години (с падеж на 15 януари 2025 година) при фиксиран лихвен процент от 0,01 на сто. Това става ясно от публикация на сайта на Българската народна банка за предстоящ на 10-и февруари аукцион. 

Това ще е трета емисия от началото на годината, като ще бъде преотворен аукционът на 5-годишни ДЦК от началото на годината, когато бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лева при рекордно ниска среднопретеглена доходност от -0,11% - първата в историята отрицателна доходност.

В края на януари беше поет и нов 10,5-годишен държавен дълг за 200 млн. евро (с падеж на 21 декември 2029 г.). На проведения аукцион бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0,13%, която е рекордно ниска за този матуритетен сегмент.

За тази година България може да поеме нов дълг от общо 2 милиарда и 200 милиона лева.

Ако поръчките в предстоящата през следващата седмица емисия бъдат одобрени, страната ни вече ще e емитирала нов дълг за 600 милиона лева само в рамките на месец и половина от началото на годината.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Защо се емитира този дълг? Каква е целта? Това са много пари, не може просто така да има новина, без допълнително обяснение. ОК, лихвата е много малка и е изгодно. ОК, вероятно сега е момента да се емитират ДЦК, но въпроки това трябва да има малко повече яснота. Не говорим за 100 хил лева тук!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още