IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече

Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд, твърди изпълнителният директор Добрин Иванов

14:09 | 03.07.19 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата пред Христо Николов в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria - „Бизнес старт“.

„В България производителността на работника е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.



Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди.

„Нека влезем  в една хипотеза. Аз съм работник, а Вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието Ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, Вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението Ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов.

Същевременно изпълнителният директор на АИКБ изразява съгласие със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите.

Вижте видео материала с целия разговор!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Чачо
преди 4 години
В България годишно се продават по около 800 нови мерцедеса само от официалния вносител, и поне още 3 пъти повече - от Европа (вкл. употребявани).Повечето са S-класа 350 и нагоре.Купуват ги точно бизнесменчета като интервюирания тук. Познайте от 3 пъти от къде са си спестили паричките за тях, а също и за подмяната им след мах. 3-4 годинки?Жокер: отговор "от закуските" е правилен при определени отговори на въпросите "чии закуски?" и "колко закуски?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
chris_vicom
преди 4 години
Няма как с мотика и кирка да си ефективен, като с трактор и багер. Туй нещо нашите *** "индустриалци" не го разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
тоз "експерт" е учудващо прав, да това е самата истина ... ние все много работим все малко пари все тва онова .... не е вярно работят много в САЩ, Япония, Ю.Корея, Турция ... Наще шушшляци ако ги опънат на един 12ч. плътен раб. ден ефективна работа както е в САЩа и Япония и темерел до там. То си личи къде се бачка и къде не ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
абсолютно верно !!! Сещат се че може да емигрират, защото са чули че навън давали повече пари, емигрират и.... картината се променя защото начина на работа навън е съвсем друг без подпирания .... :)) Вчера вървя по улицата в Бургас и точно това ми напрай впечатление, че всички продавачки пред магазина с цигари и кафета ама всички, нямаше една вътре да работи нещо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
doba
преди 4 години
И един виц по темата:- Шефе, счупи ми се лопатата!- Хубаво де, нищо-нищо. Подпри се тогава на багера!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 4 години
Объркал си Българите с някои други, пич.Особено стимулираните да си изкарват парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 15
Лъчо
преди 4 години
За някой неща човека си е много прав. Няма по мързелив работник от българина. ( останалите българи хаха) Идва с 15 мин. Закъснение за работа, прави си кафе, поработи малко, гледа часовника през 5мин. Кога идва почивката. Върне се от почивка естествено с 5мин закъснение да прекара шефа. Изведнъж му извибрира Фейсбука и изненадващо му се доходи до WC. Върне се почне да се подпира. Няма работа чака някой да му каже какво да прави, щото той няма мозък сам да се сети.... И така са 80% от така наречените ниско квалифицирани работници. После заплатите ниски. Е каква заплата заслужава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
И от г-з *** :)Да пием за това, да му е сладко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Проблема идва от недостатъчната технологичност на индустрията, погледнете само какви инвеститори идват в България, където трябва да се пипа с ръчички, където все още не е намерен начин да бъде роботизирано или това е по-скъпо от това да си плащат на белите роби, например шивашки индустрии, сборката на кормилни колони за автомобили и разни други, където трябва да пипат ръчичките, а те няма как да се мерят с роботите. Това е едната страна на проблема с лошата производителност, другата страна е наистина лошият материал, който се връзва да работи на тези условия. Без обиди, наистина, дори да ги имаше роботите и човекът само да изпълнява контролни функции, както ни го предстваяха някога в учебниците по икономика, то този човек трябва да умее да надхитри робота, значи трябва да има квалификация, а мнозинството български работници, от тези които са останали в държавата за съжаление не я притежават. Вижте колко неграмотни има по форумите, даже една обява не могат да напишат грамотно, какво може да очакваш от такива хора. Някога всички завършващи средно образование бяха грамотни, сега само около половината и то по занижени критерии на оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 56 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Май няма нужда от коментар, колегите по-долу са го казали.Бил съм и работодател, сега съм от другата страна.Като стане въпрос за производителност казвам на шефа: - Моята производителност е 8ч/ден. Колкото си я направиш, толкова е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още