Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар в София продължава да расте, но с по-бавни темпове

Второто тримесечие се характеризира с повишено търсене на парцели и намален интерес към закупуване на къщи, отчита имотна компания

Жилищният пазар в София продължава да расте, но с по-бавни темпове

Снимка: Investor.bg

Жилищният пазар в София през второто тримесечие на 2018 г. продължава да расте, но с по-бавни и умерени темпове в сравнение с предходните тримесечия, сочи анализ на Arco Real Estate.

За разлика от първото тримесечие на годината, второто се характеризира с повишено търсене на парцели и намален интерес към закупуване на къщи, констатират от имотната компания.

Пазарът в София

Водещо остава търсенето на апартамент за покупка, като през второто тримесечие на 2018 г. най-предпочитани отново са двустайните апартаменти, които представляват 33% от общото търсене при средна цена от 65 хил. евро, следвани от тристайните жилища с 30% от общото търсене при средна цена от 105 хил. евро.

При жилищните сгради ново строителство с предстоящ или издаден Акт 16 превес в търсенето имат тристайните жилища, като цената, която купувачите са склонни да предложат, е в диапазон от 110 хил. до 130 хил. евро.
В резултат от ниските лихвени проценти по ипотечните кредити сделките се финансират основно от банките с ниско самоучастие от кредитополучателите, отбелязват от Arco Real Estate.

Най-популярните квартали за закупуване на имот в София са „Изток“, „Редута“, „Оборище“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Лозенец“, „Малинова долина“, сочат данните на имотната агенция.

Предлагането на  жилищни имоти в столицата през второто тримесечие отчита минимален ръст от 2,28% спрямо същия период на миналата година. 92% от продавачите предлагат апартаменти, а 6% - къщи, отчитат от Arco Real Estate.

Между април и юни най-голямо е било предлагането на тристайни жилища (48%), като средната им офертна цена в столицата е 1000 евро за кв. м. Следват двустайните апартаменти (40%) и средна офертна цена от 1020 евро за кв. м, а в дъното на класацията са многостайните и едностайните жилища.

Още по темата

Най-голямо е предлагането в „Дианабад“ (9,73%) със средна офертна цена от 950 евро за кв. м, следвана от „Манастирски ливади – Изток“ (8,42%) и средна офертна цена от 1130 евро за кв. м, „Гео Милев“ (7,38%) и средна цена от 1100 евро за кв. м и „Оборище“ (6,32%) и средна цена от 1300 евро за кв. м.

По-големи бюджети в Пловдив 

В Пловдив се наблюдава тенденция за повишаване на бюджета на клиентите, който  от 50 хил. евро вече достига до 75 хил. евро, отчитат от Arco Real Estate. Купувачите с бюджет до 50 хил. евро основно имат парите в брой, като много малка част от тях имат нужда от допълнително финансиране, често под формата на потребителски кредити до 15 хил. евро, допълват от имотната компания.

По отношение на търсенето лек превес в града под тепетата имат тристайните апартаменти, а най-желаните райони с цел покупка на жилище са „Кършияка“ и „Смирненски“, следвани от Център, „Тракия“ и „Каменица“.

Българите остават доминиращи купувачи по Черноморието

При ваканционните имоти от Arco Real Estate отчитат като положителна тенденция на пазара засилващата се доминираща роля на българските купувачи. Все повече са българите готови да закупят имот по Черноморието с цел почивка или за инвестиция, отбелязват от имотната компания.

Данните на Arco Real Estate потвърждават тенденцията продажбите да се концентрират основно при двустайните жилища, които съставляват около 51% от предлаганите от агенцията ваканционни обекти, като средната им квадратура е около 67 кв.м., а продажната цена е около 730 евро за кв. м. Следват едностайните жилища с 25% от общото предлаган. Средната им квадратура е от 38 кв.м., а средна цена е 750 евро за кв. м.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
63
 
1
преди 10 месеца
В София вече 5 години се надува балон най вече от имотните агенции, и банките които щедро раздават кредити с почти нулево самоучастие от кредитополучателя. Всеки който иска да вземе кредит за жилище на тези зверски надути цени нека си зададе въпросите дали си струва да го купи на тези завишени цени, защото лихвите тепърва ще се вдигат, дали ще има сигурна работа и доходи предвид социалната среда в България и некоректността на българските работодатели.

Още от България
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота