Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителните компании искат ясни правила, за да отпадне напрежението с гражданите

Националната асоциация на строителните предприемачи предлага намаляване или отмяна на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства

Строителните компании искат ясни правила, за да отпадне напрежението с гражданите

От ляво надясно - Красимир Шалев, Димитър Савов и Георги Шопов. Снимка: НАСП

Необходими са ясни и прости правила за инвестициите в строителството, за да не се създава напрежение между гражданите, строителните компании и администрацията. За това настояват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), която обединява 23 фирми, представляващи до 65% от обема на строителството в София.

Според председателя на Управителния съвет на организацията Георги Шопов политиците непрекъснато усложняват нормативната уредба, поради което тя става неразбираема за хората и ги кара да гледат с лошо око на всеки нов строеж.

Асоциацията настоява да не се работи на парче, а устройствените планове да са с дългосрочен хоризонт от поне 20 години. По този начин инвеститорите ще имат яснота за години напред, а потребителите на жилища ще знаят какво и къде е предвидено да се строи. „Политиците обаче мислят на къса позиция и така се създава излишно напрежение в обществото“, заяви Шопов.

Според строителите за хората вече е важно не само жилището, но и прилежащата инфраструктура, например дали в близост до сградата, която се строи, има детска градина със свободни места в нея. Според Красимир Шалев, член на Управителния съвет на асоциацията, в някои райони цената на разрешителните за строеж достига до 250 хил. лв., но тези приходи не остават в съответния район, за да бъдат използвани за облагородяването му.

Още по темата
Строителните предприемачи коментираха, че все още не е ясно кога строителният бизнес и администрацията ще започнат да обменят документи по електронен път и дадоха пример с Македония и Сърбия, където това вече е факт.

Асоциацията е отправила предложение до Агенцията по вписванията и Камарата на нотариусите предварителните договори с клиентите, купуващи имоти „на зелено“, да се вписват като защита срещу некоректни строители, но засега по него няма никакво развитие.

Асоциацията е категорична, че Законът за устройство на територията (ЗУТ) не работи добре, след като е бил променян 84 пъти. Нейното предложение към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е той да бъде разделен на три отделни закона – за градоустройството, инвестиционното проектиране и строителството. Освен това е необходимо те да имат статута на кодекс, така че други нормативни актове да не могат да им влияят, каквато е практиката по света. За промените в проекта са създадени две работни групи – в МРРБ и Камарата на строителите.

Строителните предприемачи имат и конкретно предложение за подобряване на достъпността на жилищата, свързано с намаляване или отпадане на ДДС при покупка на първо жилище от млади семейства. Според Георги Шопов подобна практика има в съседна Сърбия. Предприемачите смятат, че основният механизъм за подобряване на достъпността на жилищата е в намаляването на ограниченията и по-добрата нормативна база, а не в допълнителни рестрикции, които оскъпяват имотите и свиват предлагането.

Според Димитър Савов, член на Управителния съвет на асоциацията, са необходими кардинални промени в данъчните закони, за да излязат на пазара необитаваните в момента жилища. По думите му сега данъците са твърде ниски и не мотивират собствениците да продават или да отдават жилището си под наем. От асоциацията настояват за актуализация на данъчната оценка по райони, тъй като според нея данъците в някои скъпи квартали не са достатъчно високи.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
11
 
3
преди 2 години
Надувайте още балона с цените на жилищата!
0
 
21
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Националната асоциация на строителните предприемачи предлага намаляване или отмяна на ДДС
----
веднага се присетих за една схема за точене, у мааалата има бол млади семейства :):)
3
 
27
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Бре бре, как умно говорят, едно такова логично звучи...направо човек би си казал "ей тези какви са пичове, какви верни неща говорят". То не са 20-годишни концепции, то не са...

Само дето се пропуска факта, че всички строители(инвеститори)са перачи на пари. Винаги готови за фалит и за да направят бомба. Строителният бранш е един от най "рисковите",ни данъци, ни осигуровки, ни качество...

Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България