IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП и Кей Джи Маритайм Шипинг приключиха преговорите за продажбата на БМФ

Парафирането не означава финализиране на сделката, предстои проектът да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на АП и от Министерски съвет

16:51 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
АП и Кей Джи Маритайм Шипинг приключиха преговорите за продажбата на БМФ

Днес беше парафиран проектът на приватизационен договор за продажбата на 70% от капитала на Параходство “Български морски флот” ЕАД между Агенцията за приватизация и “Кей Джи Маритайм Шипинг” АД, съобщиха от АП.

Парафирането не означава финализиране на сделката, подчертават от АП. Предстои проектът на договор да бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на агенцията, след което ще бъде предоставен за одобрение и от Министерски съвет.

Според двустранно парафирания договор купувачът ще придобие 70% от акциите на дружеството, като покупната цена на продаваните акции е в размер на 440,1 млн. лв. при цена на една акция 57,67 лв. Програмата за развитие на дружеството от страна на купувача предвижда инвестиции през следващите 10 години в размер на 779,88 млн. лв.

Купувачът се задължава да запази основния предмет на дейност на дружеството за срок от десет години, както и да не инициира или подкрепя ликвидация, сливане, вливане или разделяне на дружеството. Средносписъчната численост на плавателния състав на дружеството, която купувачът предвижда да поддържа за срок от 10 години, е 2851 души за първата година, 2594 души за втората и 2360 души – от третата до десетата година.

Купувачът се задължава да не намалява придобитото от него акционерно участие в БМФ за срок от 10 години, както и да не намалява държавното участие в капитала на дружеството до изпълнение на поетите с приватизационния договор задължения.

За 5-годишен период купувачът трябва да осигури представител на държавата в органите за управление на БМФ. Той се задължава да предостави на българската държава сума, равна на дивидента, свързан с акциите, притежавани от нея през 2007 г. За 2008 г. сумата ще бъде изчислена по реда за определяне на дивидент в съответствие с нормативните разпоредби.

Купувачът се задължава също така да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите не по-малък от 1,3 млн. DWT, както и да осигури не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите да плават под български флаг или под знамето на друга държава членка на Европейската общност или на Европейското икономическо пространство.

Според стратегията за раздържавяването на БМФ трийсетте процента, които сега остават собственост на държавата, ще бъдат предложени на новия собственик при цена на акция не по-ниска от цената, предложена за мажоритарния пакет, след пет години, при условие че е изпълнена инвестиционната програма за този период (372,5 млн. лв.) и няма установени нарушения по приватизационния договор.

Купувачът е декларирал готовността си при получено одобрение от Надзорния съвет на АП и от Министерски съвет да заплати цената по сделката.

Кей Джи Маритайм Шипинг, единственият участник, допуснат в конкурса за приватизация на БМФ, подаде предварителна оферта за дружеството през ноември миналата година, след което през февруари подобри офертата си на 440,1 млн. лв.

Тогава изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов поясни, че първоначалната оферта на Кей Джи за 70 на сто от капитала на БМФ е била с около 100 млн. лв. по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още