IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоханес Хан към Западните Балкани: Вратата на ЕС е затворена за въглищата

Политиците си затварят очите за здравословните проблеми, които въглищните централи причиняват на хората, смята балкански участник в панела в Познан

12:14 | 05.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В процеса на интеграция в Европейския съюз (ЕС) на страните от Западните Балкани няма как да се направят отстъпки по отношение на екологичните стандарти, заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан по време на панела за околната среда, който беше част от срещата на върха на страните от Западните Балкани в Познан, съобщава Balkan Insight. 

“Говорим за процес, а не просто за преговори, така че ако те (балканските страни) не изпълнят условията, ние не можем да затворим главата (за присъединяване) и няма как да продължим напред“, предупреди Хан.

Той се обърна към участниците в панела „По-добра среда за по-добър живот“, водена от Джета Ксара, директор на BIRN Kosovo, където основната тема беше свързана с въглищата и електроцентралите в Западните Балкани – не само тези, които вече съществуват, но и другите, които предстои да бъдат построени.

„Трябва да направи инвестициите в зелена енергия по-привлекателни“, заяви пред групата Наташа Ковачевич от черногорската организация NGO Green Home.

Тя предупреди, че ако това не бъде направено, зелените инвестиции просто ще бъдат заменени с по-малко благоприятни такива от Китай, които в момента продължават да нарастват.

Според Хан някои страни в региона са открили сравнително лесно фондове извън ЕС, които предлагат инвестиции във въглищната индустрия, главно поради факта, че блокът има прекалено строги стандарти за околната среда, като изисква още прозрачност и върховенство на закона.

Срджан Куколя от Health and Environment Alliance, европейска неправителствена организация, смята, че хората, които взимат решения, трябва да обърнат внимание на здравословните проблеми, причинени от въглищата и замърсяването на въздуха.

„Работя с хора, които взимат решения и не мога да разбера как те не искат да видят, че хората умират от замърсяването на въздуха и продължават да се интересуват от въглищните електроцентрали“, посочва Куколя. „Всички разбрахме, че този енергиен преход не е нещо, което ще завърши след 24 часа, като политиците трябва да гледат напред и да намерят начин да ограничат замърсяването“, добавя още той.

Срещата на върха в Познан се провежда под егидата на т.нар. Берлински конгрес, германска инициатива, която има за цел да подкрепи амбициите на страните от Западните Балканки относно тяхното присъединяване към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
А в настоящите страни членки на ЕС въглища не се ли горят? Или за новите има специални изисквания? също като нас - за да влезем във "великия" ЕС ни заставиха да спрем годни и безопасни реактори, защото били "остарели" - а в техните държави ОЩЕ работят реактори по-стари от нашите... ама нали си имахме за целта меглена кунева-пръмова която все още не е разстреляна само защото сме антидържава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още