Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ЕЦБ очаква две години на дефлация и трансформиране на икономиката заради кризата

Английската централна банка се готви за отрицателни лихви за първи път в 325-годишната си история

ЕЦБ очаква две години на дефлация и трансформиране на икономиката заради кризата

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви , че еврозоната е изправена пред две години на натиск върху цените към понижение, но може да се стигне до обрат след това, защото коронавирусната криза ще ускори трансформирането на икономиката, предава Bloomberg.

Ръководителката на ЕЦБ каза по време на уебинар в събота, че пандемията ще стимулира започналия преди това преход към по-голяма дигитализация и автоматизация, по-къси снабдителни вериги и по-зелени индустрии.

Същевременно централната банка ще трябва да запази изключително разхлабената си парична политика и ще трябва да бъдат развити финансови инструменти, които позволяват трансформирането на икономиката да бъде финансирано, допълни тя.

„Преходът към нови икономически модели ще бъде разрушителен, те вероятно ще бъдат по-разрушителни през първите две години, засягайки заетостта и производството, след което се надяваме да подобрят производителността“, заяви Лагард. „Така че динамиката на инфлацията ще бъде засегната, вероятно в началото с дефлационен аспект“, допълни тя.

Според гуверньора на ЕЦБ снабдителните вериги ще се свият с около 35%, а използването на роботи ще нарасне с между 70% и 75%. Тя също така отбеляза увеличаване на онлайн разплащанията за покупки на дребно от началото на годината и призова Европейския съюз да разработи единен дигитален пазар.

Лагард обаче предупреди, че пандемиите обикновено увеличават неравенството с икономически и социални последици, които централната банка ще трябва да вземе предвид.

По въпроса как ЕЦБ ще помогне в борбата с климатичните промени, потенциално противоречива тема за ръководителите на паричната политика, които се притесняват да поемат задачи, смятани за отговорност на правителствата, Лагард изтъкна битките си на предишния й пост като ръководител на Международния валутен фонд.

„Решена съм да имаме същия дебат с гуверньорите в ЕЦБ, за да гарантираме, че във всички области климатичният риск и биоразноабразието са взети предвид. Няма да го постигнем за един ден, но трябва да проучим всяка област, стрес тест по стрес тест“, допълни тя.

По въпроса за цената на въглеродните емисии тя изрази съмнение дали справедлива цена от около 70-80 долара за тон може да бъде въведена бързо, но заяви, че въглеродното замърсяване трябва да бъде интегрирано „постепенно и решително“.

Още по темата
Постепенно повишаване в комбинация с мита върху вносни стоки от страни, които нямат същите ограничения върху цената на въглеродните емисии би било отлично решение, смята Лагард.

В рамките на същия панел президентът на UBS Group Аксел Вебер, бивш ръководител в ЕЦБ, заяви, че пазарна система, основана на единна цена на въглеродните емисии, е необходима, за да се изпълни целта за поддържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий.

„Настоящият фрагментиран подход не работи“, смята той.

Междувременно гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли предупреди кредиторите за предизвикателствата, които отрицателните лихви ще донесат, предават Bloomberg и Sunday Times.

Бейли заяви в писмо, изпратено миналия месец, че приспособяването към преход на отрицателна територия ще бъде „значително оперативно начинание за фирмите“, пише Sunday Times.

Според него много от тях ще се нуждаят от една година, за да променят компютърните си системи, да актуализират договори, предназначени за среда на положителни лихви, и да решат как да комуникират с клиентите, допълва изданието.

Писмото е знак, че банката подготвя Ситито за възможността за преход на отрицателна територия за първи път в 325-годишната й история, пише Times.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Младите хора може да бъдат белязани от пандемията до края на трудовия си живот