IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплашва Мианмар със санкции

Брюксел призовава за деескалация на настоящата криза чрез незабавно прекратяване на извънредното положение и възстановяване на гражданското правителство

14:47 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие днес заключения, осъждащи военния преврат, извършен в Мианмар/Бирма на 1 февруари 2021 г., съобщават от пресслужбата на Съвета.

В съобщението се подчертава, че ЕС е с бирманския народ.

Съветът призовава за деескалация на настоящата криза чрез незабавно прекратяване на извънредното положение, възстановяване на законното гражданско правителство и откриване на новоизбрания парламент.

Брюксел настоява военните власти незабавно и безусловно да освободят президента У Уин Минт, държавния съветник Доу Аунг Сан Су Чи и всички, които са били задържани или арестувани във връзка с преврата.

Не само властите трябва да проявяват максимална сдържаност, но и всички страни трябва да се въздържат от насилие, посочва се в съобщението.

Съветът предупреждава, че е готов и за ограничителни мерки, насочени към пряко отговорните за военния преврат и техните икономически интереси, т.е. за въвеждане на санкции.

ЕС ще продължи да предоставя хуманитарна помощ и ще се стреми да избягва мерки, които биха могли да повлияят неблагоприятно на хората в страната, допълва се в съобщението.

Военните на Мианмар завзеха контрола над страната на 1 февруари, оспорвайки убедителната победа на Аун Сан Су Чжи. Въпреки забраната за публични събирания имаше демонстрации в цялата страна, припомня Bloomberg.

Превратът беше широко осъден, като националният екип на ООН изрази "дълбока загриженост" за насилието. Германия заяви, че военните трябва да проправят пътя за връщане към демократичния процес.

За разлика от това, Министерството на външните работи на Мианмар заяви, че властите „упражняват максимална сдържаност чрез минимална употреба на сила“ срещу това, което те определят като „незаконни демонстрации, подбуждания към размирици и насилие“, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още