IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се готви да намали военното си присъствие в Сахел

Военната операция на страната в региона не се ползва от обществено одобрение нито у дома, нито на място

11:33 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Терористична атака в Нигер. <em>Снимка: Elisha Bala-Gbogbo/Bloomberg</em></p>

Терористична атака в Нигер. Снимка: Elisha Bala-Gbogbo/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон възнамерява да намали френските военни сили, които се борят с джихадистите в Сахел – областта южно от пустинята Сахара в Африка, която включва държавите Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Нигерия, Чад, Судан и Еритрея, съобщава FT.

В момента френските военни сили в региона наброяват 5100 души, допълва изданието.

Президентът на Франция каза, че Елисейският дворец ще изчака няколко месеца след срещата между неговото правителство с регионалните власти на страните в региона, която ще се състои в средата на февруари в столицата на Чад Н’Джамена. За този период Макрон иска да види какво ще постигнат африканските му съюзници в борбата с тероризма и възстановяването на реда.

„Ако няма резултат, във всички случаи ще трябва да намалим френския контингент“, коментира Макрон. „Все пак искаме да въздействаме и ако след 7 години работа все още действат терористични групи в региона, това означава, че проблемът не е само със сигурността, а е още политически, етнически и проблем на развитието. На този етап ще редуцирам контингента“, посочва той.

Франция действа с военни сили в региона с мотив, че така предотвратява терористични атаки в Европа. Макрон обаче вече се подготвя за президентската предизборна кампания, а общественото неодобрение на военната операция в Сахел нараства в последните години. Той е недоволен и от отношението към Париж на някои правителства от региона.

Както и американците в Афганистан през 2001 г., французите не успяха да потиснат въоръжените ислямистки групи въпреки първоначалния военен успех. Френските сили победиха при ислямистката офанзива в Мали през 2013 г., но оттогава конфликтите в региона се разпространяват и разрастват на фона на обвиненията в корупция и некомпетентност към местните политически и военни лидери.

Централно Мали се превърна в епицентър на насилието, а етнически милиции и джихадистки групи успешно експлоатират липсата на държавно управление.

„Или се намесвате бързо и решавате проблема за, например, 6 месеца, или губите“, коментира Серж Михайлов, експерт по развитието и учен от Iris, френският институт по международни и стратегически отношения. „Има твърде много проблеми за чуждестранните интервенционни сили и на тях им е  трудно да не станат окупационни сили“, допълва анализаторът.

Само преди година Франция изпрати още 600 войници в Сахел и наскоро обяви, че е постигнала успех в операцията си срещу „Ислямска държава“ в граничния регион на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Макрон казва, че Франция ще се фокусира върху „Ислямска държава“, а другите конфликти ще бъдат оставени за решаване от местното управление – на правителствата на Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад. „Наш враг не може да бъде всяка група, която е много или малко джихадистка“, коментира Макрон.

Франция успя да ликвидира някои от ключовите джихадистки лидери в региона, но въпреки това, според оценки на ООН, над 2 млн. души са вътрешно разселени заради конфликтите и джихадистките атаки, които са се увеличили петкратно от 2006 г. насам. Насилие обхваща все по-голяма част от Буркина Фасо, която някога беше модел за регионална стабилност.

В региона атаките от джихадисти зачестяват. Миналия месец например в атака в Нигер загинаха над 100 души.

На този фон се увеличават и антифренските настроения в региона. Има и публични демонстрации срещу това, което местните критици на френската операция определят като неоколониална кампания.

Френското присъствие в региона се усложнява и от въздушните удари в централните региони на Мали, осъществени от френските сили. Местните твърдят, че това е убило 19 души, гости на сватба, а Франция и правителството на Мали – че са убити почти 30 терористи.

Много от партньорите на Франция, които водят международната коалиция за стабилизация на Сахел, са скептични за изпълнението на стратегията на коалицията.

Същевременно обаче повечето от националните армии на страните в региона са недофинансирани и недооборудвани. Много анализатори и политици предупреждават, че отдръпването на Франция може да доведе до още по-голямо влошаване на сигурността там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още