IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война в Либия заплашва да наруши търсения от ОПЕК баланс

Протестите в страната могат да изтрият до 800 000 барела на ден заради прекъсвания както при добива, така и при натоварване на танкерите в източните пристанища

19:30 | 08.09.21 г. 3
<p>
	Мустафа Санала. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Мустафа Санала. Снимка: Bloomberg L.P.

Нова вълна от протести при либийските петролни находища и пристанища заплашва да наруши месечната стабилност в производството и износа на петрол в пределите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава Bloomberg.

Добивът на Либия може да спадне с до 800 000 барела на ден през следващите дни поради прекъсванията, предупреждава либийски служител. Макар протестите, дължащи се на вътрешни вълнения, да засягат петролните операции на страната през по-голямата част от последното десетилетие, борбата за власт между петролния министър и ръководителя на държавната National Oil Corp. (NOC) подхранва ескалацията на напрежението между фракциите.

В източните пристанища на Рас Лануф и Ес Сидер, които са най-големите в страната по отношение на износа на суров петрол, демонстрантите са спрели операциите и са блокирали зареждането на танкерите, съобщават източници, запознати с въпроса.

петрол петрол

Въпреки че Либия разполага с най-големите запаси на суров петрол в Африка, производството ѝ остава нестабилно след свалянето на бившия лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Примирието от миналата година след продължителната гражданска война, съчетано с формирането на общо правителство, помогна за стабилизиране на производството през последните месеци до почти 1,2 милиона барела на ден.

Протестиращите заявиха през уикенда, че ще спрат износа в източните пристанища. В Ес Сидер, който може да преработва 300 000 барела петрол на ден, демонстранти, призоваващи за уволнение на председателя на NOC Мустафа Санала, са окупирали контролната зала, преустановявайки товарната дейност на танкера Suezmax Yannis P.

В Рас Лануф протестите са спрели товаренето на танкера Kriti Bastion.

Напрежението в страната ескалира, след като петролният министър Мохамед Оун поиска от правителството да уволни Санала и да назначи нови лица в борда на NOC. Борбата следва десетилетие на конфликт и напрежение между съперничещите си правителства.

Оун беше назначен през март, което го прави първият министър на петрола в страната от 2014 г. Междувременно Санала ръководи NOC от 2014 г. - длъжност, която му позволява да управлява ефективно енергийния сектор, включително да представлява Либия на срещите на ОПЕК и техните съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
Запада донесе демокрация там, но го изгониха и още една загубена война. Русия и Турция сега се облажават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
там вовата и ердоган клечът и се напъват в различни ъгли на държавата . всеки да снесе нещо ... къф демокрация те гони ... :))) ... вече ти се привиждат навсякъде призраци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Петролната война в Либия заплашва да .... НИЩО НЕ ЗАПЛАШВА! Запада донесе ли демокрация в Либия? Донесе! Е значи няма грешка. Тя е само във вашият телевизор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още