Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Работните места се връщат, но някои страни трябва да изминат дълъг път

Bloomberg илюстрира с графики възстановяването на работните места в най-развитите икономики в света

Работните места се връщат, но някои страни трябва да изминат дълъг път

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията изтласка по-възрастните служители и задълбочи неравенството, тъй като работниците с по-ниски доходи усещат тежестта на кризата. Икономистите предупреждават, че все още има начин да се премине, преди глобалната заетост да се върне там, където е била преди пандемията.

Bloomberg публикува графики, изобразяващи възстановяването на работните места в най-развитите икономики.

Пазарът на труда в САЩ създава повече възможности с по-бързи темпове, отколкото много икономисти и работодатели очакваха. Все още има близо 2 милиона по-малко американски жени в работна среда, отколкото преди Covid. Особено чернокожите жени изостават от другите групи по заработени средства. По данни на Bloomberg Economics безработицата в САЩ ще спадне под 6% през текущото тримесечие, след което ще достигне 5,1% през четвъртото тримесечие, преди да намалее до 4% в края на 2022 г.

Устойчивата заетост на Япония прикрива основната си слабост. Делът на наличните работни места все още рязко намалява от нивата преди пандемията, което отразява слабото наемане на работа в хотели, ресторанти и барове. Безработните са по-многобройни от хората, пуснати в отпуск, а броят на напускащите работната сила като цяло нараства. Bloomberg Economics очаква процентът на безработица в Япония да нарасне до около 3% през второто тримесечие, тъй като обновените мерки за ограничаване на вируса засягат сектора на услугите.

Заетостта в Германия е по-устойчива, отколкото в други европейски страни поради по-голямата зависимост на икономиката от производството, въпреки че хиляди предприятия остават засегнати от наскоро разширените пандемични ограничения. И все пак много бизнеси са напрегнати от близо шестмесечни блокировки и пазарът на труда трябва да извърви дълъг път, преди да се възстанови напълно. Bloomberg Economics очаква нивото на безработица в Германия да спадне до 4,2% през четвъртото тримесечие и да бъде 4% в края на 2022 г.

Пазарът на труда в Обединеното кралство отслабна неочаквано през март, тъй като заплатите на компаниите спаднаха за първи път от четири месеца и повече хора отпаднаха от работната сила. Дългосрочната младежка безработица беше определена като особено безпокоителна. Общата заетост остава с около 800 000 души по-ниска, отколкото преди пандемията. Bloomberg Economics очаква безработицата във Великобритания да достигне връх от 6% през четвъртото тримесечие, преди да спадне до 4,8% през последното тримесечие на 2022 г.

Докато броят на търсещите работа във Франция е намалял от рекордно високите стойности при първото затваряне на страната, броят остава над нивата отпреди кризата. Нарастването на записалите се за обучение предполага, че френските служители очакват фундаментални промени на пазара на труда. Bloomberg Economics очаква равнището на безработица във Франция да се повиши до 8,3% през третото тримесечие, преди да спадне до 8% през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Италия е загубила около 896 000 работни места от началото на пандемията през февруари миналата година. Това беше една от първите държави, засегнати от вируса със сурови мерки, което доведе до намаляване на икономическото производство с 9% през миналата година. Безработицата спадна до 10,1% през март от 10,2% месец по-рано. Жените и младежите, както и секторът на услугите остават най-засегнати от последиците от пандемията. Bloomberg Economics очаква равнището на безработица в Италия да спадне до 9,4% през четвъртото тримесечие, преди да се свие до 8,9% в края на 2022 година.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Яцек Олчак пое официално „Филип Морис Интернешънъл“