IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Eнергетиката се използва за злепоставяне на правителството

Мораториумът върху цените на тока за бита ще падне с избора на нови членове на КЕВР, заяви премиерът

12:10 | 16.01.22 г. 14
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Опозицията използва енергетиката, за да насади усещането, че правителството не си върши работата, смята премиерът Кирил Петков. Пред БНР той призна, че има проблеми и те са и на световно, и европейско ниво. У нас се създават нагласи, че цените на тока и на природния газ са извън контрол, но това не е така, категоричен беше Петков.

От парламентарната трибуна в края на миналата седмица депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков коментира, че досега в помощ на бизнеса заради скъпия ток са отпуснати едва 180-190 млн. лева. В същото време правителството обещава милиарди.

Петков поясни, че до дни пакетът от 1,5 млрд. лева ще бъде подготвен и индустрията ще получи обещаните компенсации. Тези пари се отпускат, за да бъдат покрити дисбалансите в системата.

Мораториумът върху цените на електроенергията за бита ще се вдигне, когато бъдат избрани нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заяви още премиерът. Той поясни, че новите членове на енергийния регулатор ще имат само една задача - да не се предават загуби от лошото управление на дружествата към потребителите.

Според Петков сегашните членове на КЕВР малко или много са обвързани с предишните управления. 

Междувременно на последното си заседание (13 януари) членовете на парламентарната комисия по енергетика отложиха обсъждането на правилата за избор на председател на енергийния регулатор.

Петков не смята, че опасенията за рязко скачане на цените на електроенергията след мораториума, са основателни. По отношение на копенсациите за бизнеса той посочи, че единственото, което фирмите трябва да направят, за да ги получат, е да си платят сметките за ток.

В момента тече проверка на начина за управление на "Булгаргаз", тъй като управляващите имат съмнения, че "нещата не са се вършили по правилния начин". Петков отхвърли обвиненията, че се готви разделението на "Булгаргаз" и печалбите, които реализира компанията, да бъдат насочени към частния бизнес.

Според него компанията трябва да прави максималното за осигуряване на най-добрите цени на газа.

"Движим се в посоката, която сме обещали", каза още премиерът по повод реформата в съдебната система, исканата оставка на Иван Гешев и оставката на Сотир Цацаров. В момента управляващите нямат кандидат, който да го замести начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото (КПКОНПИ) и ще се търси човек с най-добра репутация и капацитет, а не подходящият "наш човек".

"Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си позволи да прави нерегламентирани действия на корупция, независимо от коя част на властта са те", допълни премиерът.

Не очаквайте новини, че България вдига ветото си за еврочленството на Северна Македония, коментира още Кирил Петков по повод предстоящата си визита в страната. Той обаче беше категоричен, че ще бъдат сформирани работни групи с конкретни дати за изпълнение на цели. Сред тях например са създаването на транспортни връзки между София и Скопие, както и общ културен календар.

Петков отива в Скопие, за да покаже, че България е водещата в този диалог, че е готова да "подаде ръка", стана ясно още от думите на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Ти нали работиш за евра,така че нещата са си добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Изобщо не са глупости.Има ли инфлация ?Има.Има ли огромно количество пари наливано без контрол?Има.Има ли разбити производства и вериги за доставки,има ли бизнеси поставени под локдауни и ограничения?ИмаТова са фактите И отгоре никой не си мърда пръста,на ниво ЕС има само едни статични кукли на конци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 години
КирокиРокиРокиРокиРоКирчо. Сега, хвалиш се, че пеш ходиш. Вземи един влак, отиди до някое село и виж как живият хората. След това в едно градче. И накрая в един окръжен(среден, към 30-40хил) град. Вземи със себе си и някой от ИТН, БСП и ДБ. Запознайте се с хората и си поговорете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Както сам се злепоставиш, и хиляда опозиции не могат да те злепоставят.Оня ден Пи Ар-ът ви за няколко минути успя да нанесе щети върху реномето ви колкото десет Бойковци за 1 месец не биха могли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Никой нищо не използва бе Кирчо... явно толкова струвате и дори идея си нямате какво се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
На четворната хайка и Льотчика, сега и "Космоса им пречи". Изчегъртаха предишните калинки, поставиха свои (често дори по-некадърни), но нещата не вървят на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
penman
преди 2 години
Каврък, от много стоене пред РС-то, какви ли не глупости ще се родят в главата ти. Хващай се да работиш за евра и ще си купиш собствено жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Протестите на хората трябва да са срещу приемане на еврото,срещу генерираната изкуствено инфлация от банките и правителствата.България трябва да бъде независима от Еврозоната като Полша,Чехия,Унгария,Дания,и редица страни.Имаме валутен борд,нека остане ,но не бива да ставаме марионетки на Европейската банка,която както виждаме в момента стои и гледа пасивно без да се намесва и да затегне кредитирането и лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Кирчо Ментата е едно доста просто момче с ограничен махленски интелект и пълна липса на стил, идеи и умения да се справя с каквото и да било, камо ли с Кризи. Пълна паника и ступор по отношение не само на Енергетиката, но и по всичко останало . Най-гениалният му подход е да остави нещата на самотек , докато той се фокусира върху единственото нещо, което го интересува, и за което е ръчкан денонощно в ребрата от неговия Ментор с Юмрука - Изчегъртването и на последната следа от Бойко и ГЕРБ . Само че не знае, че докато чегърта , в държавата в момента се надига Цунами от хиляди Серийни Фалити и утре никой няма да ти се обяснява дали е гербаджия или какъвто и да било друг, докато те налага с бухалката по кухо-бидона . Как може някой да те Злепостави , когато сам си се натресъл и затънал до уши в Помийната Яма за Резил пред целия Свят ? При наличието на такъв феноменален празноглавец-шарлатанин ( производител на хапчета от кисело мляко ), начело на Държавата, е редно да вземем нещата - поне в Енергетиката, в свои ръце - иначе отиваме на кино . Затова догодина нашият екип от учени и инженери ще стартира в ИЗ Божурище, с наши партньори от САЩ и Италия, строителството на първата в света SGBB+BSFL Инсталация - biofuel.alle.bg , като първа значима стъпка към спасяване на Енергетиката, Икономиката и цялата ни Държава, и нареждането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Петков ,Вие се държите неадекватно подчертавам.Недаекватно спрямо спешните проблеми за решаване пред обществото.Какво сте взели да лъжете и мажете хората с Македония,с Ковид,със сертификати,и ваксини когато в цяла Европа и в света основния проблем който залива всичко е инфлацията.Инфлацията е проблема,и вие не правите нищо по въпроса.Направихте ни васали на Еврозоната ,и от бабето от Европейската банка ехидно ни обяснява че инфлацията вивидш ли била преходна и да сме чакали когато цял свят ,всички бании категорично заявиха че ще вдигат лихвите и то агресивно за да смачкат повишението на цените.Тук у нас БНБ е като марионетка и стои и гледа как банките наливат кредити като за последно без да може ни най малко да коригира ситуацията.Много скоро на хората ще им писне и тогава проблемите ще се решат на улицата,но май така и трябва защото за над 30 години нито един от вас така и не проумя че на тези постове или ще работите истински за благото на народа или по добре се разкарайте от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още