IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин и Париж призовават за смекчаване на капиталовите правила

Строгите правила от „Базел III“ трябва да се отнасят най-вече единствено до капиталовите изисквания, основани на риска, смятат двете държави

11:23 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изградиха ли достатъчно буфери европейските банки? <em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Изградиха ли достатъчно буфери европейските банки? Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Германия и Франция призовават за облекчаване на правилата за банков капитал и бонуси в Европейския съюз. Както става ясно от документ, изпратен до други страни от ЕС от представители на финансовите министри в Берлин и Париж, целта е да се предотврати отлагането на отпускането на заеми, докато икономиката се опитва да се възстанови от причинената от коронавируса криза, предава Ройтерс, която е получила документа.

В документа до другите държави от ЕС служителите на финансовите министерства на Франция и Германия предлагат „начини“ за това как „вярно“ да се приложи пакетът, като същевременно се гарантира, че заемите се движат непрекъснато, и се запази сега съществуващото разнообразие на банките в Европа.

Франция и Германия казват в предложението си, че строгите правила трябва да се отнасят най-вече единствено до капиталовите изисквания, основани на риска.



Според новите правила банките ще трябва да прилагат фиксиран коефициент на риск от 100% от капитала по заеми на компании, на които агенциите за кредитен рейтинг не дават оценка, нещо, което крие „сериозни рискове“ за финансирането на икономиката, посочва документът.

Предисторията за германско-френската инициатива е предстоящото правно обвързване на окончателните подробности за по-строгите капиталови разпоредби за финансовите институции, за които глобалните банкови регулатори се договориха в края на 2017 г. в резултат на световната финансова криза. Целта на реформата под името „Базел III“ е да направи банковата индустрия по-стабилна. Например в бъдеще институциите ще трябва да провизират заеми с повече собствен капитал. Поради пандемията на вируса обаче на банките вече бе дадено повече време да въведат по-строгите правила.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още