IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпращат сряда с преобладаващи спадове

Ралито при автомобилните акции обаче продължава с добри прогнози за годината от BMW и Volkswagen

19:10 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в сряда преобладаващо на отрицателна територия, докато инвеститорите очакват заключенията от последната среща на ръководството на Федералния резерв в САЩ, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 0,4%, като суровините поведоха загубите, докато автомобилният сектор продължава с ръстовете.

Британският бенчмарк FTSE изтри 0,5%, докато германският DAX напредна с 0,3%, а френският CAC с почти 0,1%. По-осезаем бе ръстът на белгийския измерител BEL 20, който прибави 0,6%, а на борсата в Копенхаген OMXC 25 се раздели с 2%.

Инвеститорите очакват какво ще е решението на Фед след двудневната среща на ръководството му. Централната банка ще публикува нова икономическа и лихвена прогноза, като очакванията са лихвите да бъдат повишени през или дори преди 2023 г.

Петролният сектор също остава във фокуса на пазарите заради продължаващите тревогите за възстановяването на търсенето на „черно злато“. Все повече страни на Стария континент прекратяват използването на ваксината на AstraZeneca, което застрашава да забави още и без това мудната кампания по имунизация в Европа.

Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата провеждат нови прегледи на оценката за безопасността на препарата, но и двете посочват, че при наличните данни ползите от медикамента надвишават рисковете.

В сряда акциите на баварския автомобилопроизводител BMW поскъпнаха с над 6%, след като компанията публикува годишен доклад, според който се очаква силен ръст на печалбата през тази година.

Книжата на другия германски гигант Volkswagen също продължават ралито си с нов11-процентен ръст след прогноза за ръст на доставките и печалбата на основната марка на концерна през тази година.

На обратния полюс са акциите на австрийската електрическа компания Verbund, които поевтиняха със 7,9% след прогноза за спад на печалбата за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още