IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Евроскептичната Полша даде зелена светлина на пакета за възстановяване на ЕС

Пакетът, приет от полските депутати, все още изисква одобрението на още седем от 27-те членове на блока

22:43 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Полша ратифицира пакета за възстановяване на Европейския съюз от пандемията, преодолявайки разрива в правителството и помагайки за отварянето на кранчето, от което ще потекат стотици милиарди евро за държавите членки, съобщи Bloomberg.

Одобрението прогони притесненията, че най-голямата източна държава в блока може да препъне пакета от 800 млрд. евро, след като Полша се обедини с Унгария през декември в знак на протест срещу усилията на Брюксел да обвърже помощта с условия за спазването на демократичното върховенство на закона.

Вотът разкри и спор за ЕС, който заплаши да разпадне управляващия трипартиен съюз и потенциално да предизвика предсрочни избори в страната. Третата коалиционна сила, Обединена Полша, гласува против пакета. Нейният лидер Збигнев Зобро твърди, че програмата за помощ ще остави страната с 38 милиона души население - шестата по бедност в ЕС – отговорна за дълговете на останалите членове.

„Не можем да загубим тази възможност“, каза министър-председателят Матеуш Моравецки пред парламента преди гласуването. „Тези пари ще окажат влияние за развитието на Полша през следващите 10 или дори 20 години. Фондовете ще играят огромна роля в догонването на Полша на най-напредналите страни“, обясни той.

Пакетът, приет от полските депутати, все още изисква одобрението на още седем от 27-те членове на блока. Забавянето или отхвърлянето само от един би осуетило плана, целящ възстановяването на икономиките, след като вирусът и неуспешното разпространение на ваксини потопиха континента в рекордна рецесия.

полша полша

Полша е лидер сред държавите, които получават помощ от ЕС, откакто се присъедини през 2004 г., но въпреки това се очерта като един от най-големите бунтовници в блока през последните години, влизайки в конфронтаци с Европейската комисия за всичко - от независимостта на съдилищата и медиите до правата на гейовете.

Кабинетът на Моравецки изпрати на ЕС национален план в понеделник, в който се посочва как Полша планира да изразходва средствата от ЕС, от които има право.

полша полша

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още