IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят се солени санкции за държавите от ЕС, които не искат да приемат бежанци

Предложенията на ЕК за редакция на регламента от Дъблин за убежището ще бъдат представени утре

18:05 | 03.05.16 г. 9
Готвят се солени санкции за държавите от ЕС, които не искат да приемат бежанци

Държавите от Европейския съюз (ЕС), които откажат да споделят бремето на миграционната криза, ще плащат санкция в размер на 250 хил. евро на човек. Това предвиждат плановете за промяна на системата за убежище в блока, съобщава Financial Times.

Глобите за отказ за прием на бежанци са най-спорната част от плана за редакция на регулацията от Дъблин за убежището, посочва изданието.

Предложенията ще бъдат обявени официално утре (4 май).

Политическото разделение в ЕС по въпросите за миграцията и убежището е на изключително високо равнище. Европейската комисия (ЕК) признава политическите проблеми, но отново се опитва да прехвърли част от отговорността от държавите на фронта на бежанската криза към останалите държави от съюза.

Предвижда се запазване на действието на квотната система за разпределяне на бежанци, ако дадена държава се сблъска с неконтролируеми входящи потоци от хора. Държавите, които за определен период от време не желаят да приемат имигранти, ще трябва да плащат специална такса. Според запознати източници става дума за 250 хил. евро на лице, търсещо убежище.

Възможно е в процеса на дискусиите размерът на таксата да бъде променен, отбелязва изданието. Идеята обаче е да има някаква санкция, която при всички случаи ще е в размер на „стотици хиляди евро“, според източниците на изданието.

Със сигурност източноевропейските държави – като например Унгария и Полша, които се противопоставят на квотната система, ще се противопоставят и на размера на санкциите. Полша например трябва да плати над 1,2 млрд. евро, за да си спести квотата от 6 200 души, търсещи убежище, които да приеме от пристигналите в Италия и Гърция имигранти.

Словакия и Унгария вече заведоха дело в съда срещу решението на ЕС да преразпределят имигранти на квотен принцип, припомня онлайн изданието EUObserver. Според представители на ЕК обаче решението няма да се отрази на плановете за промяна на регламента от Дъблин за убежището, за чиято редакция отдавна настояват Гърция, Италия и Германия.

През миналата година ЕС реши да бъдат преразпределени 160 хил. търсещи убежище, които се намират в Гърция и Италия. Досега обаче е изпълнена малка част от квотата.

Освен, че ще представи промените в регламента за убежището, ЕК се очаква да препоръча и отпадане на визите за граждани на Турция и Косово, дори и да се окаже, че Анкара не може да изпълни всички изисквания. Според източници на изданието Турция не изпълнява само няколко от тях – например използване на биометрични данни в паспортите и безвизово пътуване в Турция за граждани на държавите от ЕС.

Днес Турция одобри закон за отмяна на визовия режим с държавите от Шенгенското пространство. Той обаче ще влезе в сила след отмяната на визовия режим за гражданите на Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
с печката нещо не можаха да се разберат, тоя църньо мноо слаб и злезе, арабите му скръцнат със зъби и той търчи там да им се извинява да немат разпродажби на ДЦК. Аз накрая вземам се чудя абе тея Сашш *** на Камилите, Израел и Турция ли са ?!? За кво са толко яки уж военно кат ги държат у малкия си джоб ?! Ердогана ги прай смешни там с тея Кюрди каа на Вашингтон, че не е приятел, а враг, Израел там се беха напундзили, са Камилите ги заплашват, ква е тая въздушна Империя ненам целата им раота такава въздушна кат фейсбоклука ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
абе каква свободна търговия бе свободна свободна колко да е "свободна" US си измислиха некви санкции ама важат само за EU онея батко през тва време се утепаха да търгуват с руснаците нали треа да избиват, та двигатели за ракетите си купуват то не беше петрол не беха джелезарии, злата и кво ли не, че и завод на Ford си напрайха в Русия тея Сашовци само циркове праат по новините за пред балъците те си джиткат през тва време. Умните докато се наумуват, лудите се налудуват. Путина се прай на луд за Сашш тва онова, а през тва време си разцъкват там с Клинтъна и с Тръмпа кво още от ей са ква ше е далаверата и от кой кво може да се вземе ако е нан власт през изборите..... мамейшъна си *** ей, парата прай фукарата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Такава политика може да доведе до разпад на съюза в един момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Е това ако не раздели ЕС не знам какво може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
мда аз съм навит наси наложим всички санкции и те така ше се разпадне по-лесно пейзажа щом са такива отворковци .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още