IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хорст Зеехофер за Ангела Меркел: Не мога да работя повече с тази жена

Германският канцлер организира среща на страни от ЕС, които да обсъдят миграционната политика

14:08 | 17.06.18 г. 2
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и германският вътрешен министър Хорст Зеехофер. Снимка: Ройтерс

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, председател на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), оцени скептично перспективите си за по-нататъшна работа в кабинета на канцлерката Ангела Меркел. Това пише днес "Велт ам зонтаг", цитиран от ТАСС и БТА.

"Не мога повече да работя с тази жена", заявил според изданието Зеехофер в четвъртък, когато министрите от ХСС имали съвещание с водача на провинциалната група на ХСС в Бундестага Александер Добринт. Зеехофер повтори тези думи най-малко два пъти, пише вестникът.

Според Ройтерс Зеехофер все пак добавил пред вестника, че "никой в ХСС няма интерес от свалянето на канцлерката... или от развалянето на коалицията". 

ТАСС припомня конфликта между ХСС и неговия по-голям партньор - Християндемократическия съюз на Меркел, във връзка с борбата срещу нелегалната миграция. Меркел и християндемократите настояват за общоевропейско решение на проблема. ХСС и вътрешният министър обаче искат едностранни действия - според тях мигрантите без документи или с отказани вече молби за убежище в Германия трябва да бъдат връщани от германската граница. Разногласията между двете "сестрински" партии крият риск от правителствена криза, отбелязва ТАСС.

Меркел, която се бори да предотврати свързана с въпроса за миграцията криза в своето коалиционно правителство, се опитва да организира среща на страни от ЕС, които да обсъдят проблема преди срещата на европейските лидери на 28 и 29 юни, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. "Билд". Снощи в. "Билд" съобщи на сайта си, че Меркел иска да обсъди възмони решения с Гърция, Италия и Австрия, пише БТА.

"Все още не е прието, на етапа на планирането сме. Не е ясно и кога ще се състои тази специална среща", заявява пред вестника член на италианското правителство.

Според "Билд" е възможно срещата да бъде организирана следващия уикенд. Засега няма коментар от германското правителство.

Сред страните от ЕС няма единодушие относно начина за справянето с големите групи хора, бягащи от конфликти, особено в Близкия изток. Проблемът излезе на преден план тази седмица, след като новото италианско правителство отказа да позволи на кораб със стотици мигранти да акостира на негово пристанище.

Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряне и прилагана само на европейско равнище. Съюзниците й от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и вътрешният министър Хорст Зеехофер искат едностранни действия.

Според в. "Билд" не е ясно дали Испания и други страни от Балканите ще участват в организираната от Меркел среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
С тая разлика, че Бабето го играе патерица на американските интереси, а Дилма я шитнаха, за да може Бразилия да го играе и тя патерица. А в БРИКС да не се прави нищо, щото Бразилия само стои и гледа умно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Браво на Зеехофер, най-накрая се намери един истински мъж да застане на пътя на самозабравилата се. Дано тази некадърна жена лидер свърши като нашата дилма русев в пандиза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още