IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия също временно спря прилагането на ваксината за Covid на AstraZeneca

Националният консултативен комитет по имунизация на страната действа превантивно и ще преоцени ситуацията при достатъчно данни, коментират от институцията

14:48 | 14.03.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj SIngh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj SIngh/Bloomberg

Националният консултативен комитет по имунизация (NIAC) на Ирландия препоръча временно спиране на имунизациите с ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19, предава Ройтерс.

В изявление д-р Ронан Глин, заместник-главен медицински директор на институцията, казва, че препоръката е направена след доклада на Норвежката агенция по лекарствата за четири нови случая на сериозни отклонения при кръвосъсирването при възрастни след получаване на ваксината.

Глин казва, че NIAC действа превантивно, защото все още не е потвърдено, че има някаква връзка между ваксината и тези случаи.

Към миналата сряда в Ирландия са приложени над 109 хил. дози от тази ваксина, което е почти 20% от всички приложени към момента дози.

„Това е предпазен ход. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията и ако можем да се убедим, че тези събития са случайни и не са причинени от тази ваксина, ще преоценим ситуацията“, коментира и председателят на NIAC професор Карина Бътлър.

„Тази ваксина е доказано много ефективна срещу тежко протичане на заболяването, което е свързано с риск от съсирване на кръвта“, допълва тя.

Норвегия и Дания първи спряха ваксинациите с ваксината на AstraZeneca заради случаи на проблеми с кръвосъсирването на наскоро ваксинирани. По-късно примерът им последваха Исландия, Австрия, Италия, Балтийските страни и България.

Норвежките здравни власти съобщиха в събота, че трима здравни работници, които наскоро са получили ваксината на AstraZeneca, са в болница заради кървене и нисък брой тромбоцити (тромбоцитопения). И тримата са на възраст под 50 години.

„Не знаем дали случаите са свързани с ваксината“, коментира Сигурд Хортемо, старши лекар в Норвежката агенция по лекарствата, на пресконференция. Европейската агенция по лекарствата (EMA) също ще разследва случаите, допълва Хортемо. EMA заяви в четвъртък обаче, че ползите от ваксината надвишават рисковете и че тя може да продължи да се прилага.

Преди Дания и Норвегия да спрат разпространението на ваксината AstraZeneca, Австрия спря да използва конкретна партида, за да разследва смърт заради нарушения на коагулацията и заболяване от белодробна емболия.

Световната здравна организация казва, че не е установена причинно-следствена връзка между ваксината и съсирването на кръвта.

Междувременно днес производителят на ваксината подчертава в становище, разпространено от българското му представителство, че анализът на данните за безопасност,  направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения, заявяват още от компанията. Те декларират, че внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития, продължава, като AstraZeneca има ангажимент да споделя тази информация незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Никога не бих допуснал , че може да съществува заговор срещу Астра - Зенека, но напоследък взех да се замислям. Всички разбрахме, че компанията не изпълнява ангажиментите си към ЕС. Никой не спомена защо? Предварителните договори са подписани на основата на капацитета на два завода на компанията, един в Белгия и друг в Холандия. Оказва се обаче, че фабрика в Холандия не получава сертификат от ЕМА за условията на производство на ваксината и произвежда, но е доставя ваксини. На запитванията защо, Ема отговаря че сертификаацията върви по-план. Борисов може да попита ЕМА какъв е планът? Защо мълчи? От 17 милиона ваксинации има 22 тромбози, които забележете даже са по-малко от броя на същите, които биха се случили и с неваксинирани хора. За подобни състояния се съобщава и след ваксинация със Спутник и Синевак. Никой не акцентира на тези случай, защото вероятно ваксината(също както и Астра) не е причина за тези състояния. Както и да е, желаете препарати по 20 евро дозата, а не по 2. Ще ги получите, честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Boxing Champion Marvin Hagler DEAD at Age 66 After Receiving an Experimental COVID Vaccine"https://healthimpactnews.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
съдбата на давещите се е само в техните ръце ... в случая - глави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Абе евтиното кафе го давайте на държавните служители ... и без това не плащат осигуровки......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още