IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските социалисти се радват на най-голяма подкрепа в страната

Партията на премиера Педро Санчес ще спечели 17 от 54-те испански места в ЕП, следвана от Народната партия с 11 места, сочи проучване

16:30 | 19.05.19 г.
<p>
	Премиераът на Испания Педро Санчес<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиераът на Испания Педро СанчесСнимка: Ройтерс

Социалистическата партия в Испания ще спечели 29% подкрепа на изборите за Европейски парламент на 26 май, измествайки консервативната Народна пария като испанската група с най-много представители в Европейския парламент, предава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на изследване на 40dB, публикувано от вестник El Pais в събота. 

Партията на премиера Педро Санчес ще спечели 17 от 54-те испански места в ЕП, следвана от Народната партия с 11 места и 19% подкрепа. Това би променило ситуацията в европейската институция за Испания след последните избори през 2014 г., когато консервативната група спечели 16 места, а социалистите - 14.

Очакванията са либералите от "Суидаданос" да останат трети на вота с 16-процентна подкрепа, следвани от антисистемната "Унидас Подемос" с между 8 и 9 места и 15% подкрепа.

Според проучването националистите от "Вокс" ще получат около 8,4% подкрепа и така ще спечелят 4 или 5 места в ЕП. Партийното обединение, включващо "Каталунската републиканска левица", чийто независим лидер Ориол Жункерас беше задържан за провеждането на нелегален референдум за отделянето на Каталуния от Испания, се очаква да спечели 3 места и 5,5,% подкрепа.

Друга каталунска сепаратистка група "Джуни", чиито членове включват и бившия регионален президент Карлес Пучдемон, ще получи едно място и 2,5% от гласовете, сочат данни от скорошно изследване на нагласите на испанците само няколко дни преди европейските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още